Tidigare var Jan Guillou och Leif GW Persson ett radarpar både i och utanför tv-rutan. Foto: BERTIL ERICSON / PRBTidigare var Jan Guillou och Leif GW Persson ett radarpar både i och utanför tv-rutan. Foto: BERTIL ERICSON / PRB
Tidigare var Jan Guillou och Leif GW Persson ett radarpar både i och utanför tv-rutan. Foto: BERTIL ERICSON / PRB
- Det är klart att jag säljer fler böcker än Jan, säger Leif GW Persson när han jämför sig med Jan Guillou. Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES- Det är klart att jag säljer fler böcker än Jan, säger Leif GW Persson när han jämför sig med Jan Guillou. Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES
- Det är klart att jag säljer fler böcker än Jan, säger Leif GW Persson när han jämför sig med Jan Guillou. Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES
Jan Guillou omsatte 12 695 000 kronor det brutna räkneskpasåret 2016. Leif GW Persson omsatte 10,8 miljoner mer och satte eget rekord. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSENJan Guillou omsatte 12 695 000 kronor det brutna räkneskpasåret 2016. Leif GW Persson omsatte 10,8 miljoner mer och satte eget rekord. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Jan Guillou omsatte 12 695 000 kronor det brutna räkneskpasåret 2016. Leif GW Persson omsatte 10,8 miljoner mer och satte eget rekord. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

GW:s pik till Guillou efter rekordvinsten

Publicerad

Leif GW Persson har fördubblat omsättningen på fyra år och slår sin tidigare kompis Jan Guillou rejält.

– Det är klart att jag säljer mycket mer böcker än vad han gör trots att han påstår motsatsen, säger författaren och kriminologen.

Det går riktigt bra ekonomiskt för Sveriges mest kända ''polisprofessor''.

Dina Pengar avslöjade för några dagar sedan att Leif GW Persson satt ekonomiskt rekord – omsättningen i hans bolag Leif GW Persson AB har fördubblats på fyra år. Förra året omsatte bolaget 23,5 miljoner kronor.

Vinsten för 2016 uppgick till 7,9 miljoner kronor, en ökning med närmare 4,5 miljoner jämfört med 2015. Han och hustrun Kim Persson, som är bolagets vd, tog ut 6,4 miljoner i löner.

Omsättningsrekord för GW Persson

Det är flera faktorer som bidrar till omsättningsrekordet.  Dels handlar det om att Leif GW Persson säljer fler böcker än tidigare, dels hans närvaro i tv bland annat Veckans Brott i SVT och krimprogram i TV4 och andra produktioner som dragit in pengar.

LÄS OCKSÅ: GW Persson satte rekord 

– Och nu börjar utlandsförsäljningen av böckerna ta fart, säger han.

Och tidigare i veckan berättade han att omsättningen skjuter fart ordentligt under det här året.

– Nu går det ännu bättre. Det går rakt upp. I år räknar vi med en kraftigt förhöjd omsättning. Anledningen till att inte vinsten är så märkvärdig är att vi tar ut hyggliga löner.

Nya serier ger klirr i kassan

Kraftigt höjd?

– Jag tror det blir 30 miljoner i år.

Leif GW Persson avslöjar att det är två nya serier som bidrar till att nya friska miljoner rullar in i slutet av året.

Vilka serier?

– Det får jag inte säga. De är under produktion. Det kommer en del slantar den vägen.

Den tidigare vännen Jan Guillou är inte i närheten av Leif GW Perssons omsättning. Det brutna räkenskapsåret visade att Guillou drog in 10,8 miljoner mindre är Persson. Omsättningen landade på 12 695 000 kronor.

Det går nästan bättre för dig än för Jan Guillou?

– Det är klart att jag säjer mycket mer böcker än vad han gör trots att han påstår motsatsen. Det är ingen hemlighet. Det vet väl alla. Till och med min dotter säljer mycket mer böcker än vad han gör.

LÄS OCKSÅ: Investerar i aktier  

Dottern Malin Persson Giolito var tidigare jurist, men bytte bana och blev framgångsrik deckarförfattare och vars böcker sålts till 26 länder. För några veckor sedan debuterade hon också som Sommar–pratare i radions P1.

Tidigare var de nära vänner

Jan Guillou och Leif GW Persson var tidigare nära vänner, både i och utanför tv-rutan. Men inte längre.

Hösten 2015 fick Leif GW Persson frågan från tidningen Resumé om sin nuvarande relation till Jan Guillou.

– Det framställs som att vi är osams, men det är vi nog inte. Jag är i alla fall inte osams med honom. Däremot träffas vi aldrig, vi har glidit ifrån varandra. Några år tillbringade vi mer tid med varandra än med våra familjer. Det är klart att det blir skillnad, men jag går inte omkring och hatar. Han skriver ibland konstiga saker om mig som jag inte riktigt förstår. Men då brukar jag skicka mejl där jag berömmer honom. Då blir han tyst ett tag.

Leif GW Persson säger att han inte håller koll på hur mycket hans tidigare kompis Jan Guillou säljer på sitt författarskap och hur mycket han tjänar.

– Jag tillbringar inte min tid med att jämföra mig med Jan. Han tycks ägna oförklarligt mycket tid att jämföra sig med mig. Det borde han inte med tanke på sin egen uttryckta självuppfattning. Om han nu är dubbelt så rik som jag som han påstår, får jag innerligt gratulera. Jag är den första att göra det. Jag säger inte det för att vara ironisk.

''Det är bara Zlatan som slår mig''

Leif GW Persson skriver nu på en uppföljning till självbiografi Gustavs grabb som utkom 2011.

– Det går långsamt. Ambitionen  stiger med åldern, men med åldern tar det också dubbelt så lång tid utan att det  för den skull blir dubbelt så bra. Jag hoppas att jag ska vara klar i slutet av sommaren. Då blir de glada på Bonniers förlag.

Självbiografen Gustavs grabb har sålts cirka 700 000 exemplar.

– Det är bara Zlatan som slår mig, säger Leif GW Persson nöjd.

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen