Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GW Persson om sina miljonaffärer på börsen

Leif GW Persson följer börsen noga och investerar gärna miljonbelopp när han hittar en ny intressant aktie.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Den nya allergitestmetoden gör att man slipper använda försöksdjur. Istället används mänskliga celler i ett provrör.Foto: DJURENS RÄTT

 

Leif GW Persson är förutom brottsexpert och författare en flitig aktiespekulant.

Nu sätter han sitt hopp till en ny potentiell börsraket: Allergitestbolaget Senzagen som börsnoteras inom kort.

– Att man inte behöver försöksdjur med den här metoden är väldigt tilltalande, säger professorn, som tecknat aktier för ett mångmiljonbelopp.

Senzagen har en metod som kan ersätta plågsamma djurförsök där man i stället för att göra tester på djur utför dem på mänskliga celler i ett provrör, uppger Dagens industri som hittat Leif GW Perssons namn bland investerarna.

Ny metod som sparar liv i laboratorierna

– De har kommit på en ny metod för spåra gifter i olika saker som människor får i sig, andas in, äter eller får i sig via medicinintag. Det som är etiskt tilltalande är att man sparar försöksdjuren, säger polisprofessorn.

Aktien ska noteras kommande vecka och teckningsperioden löpte ut den 12 september. Intresset har varit stort eftersom ett systerbolag till Senzagen nyligen börsnoterades och direkt ökade med 60 procent i värde.

 

LÄS MER: Leif GW Perssons revansch – får hålla efterlängtade tacktalet 

 

Leif GW Persson har köpt på sig 7,5 procent av de nyemitterade aktierna och tar därmed en betydande ägarandel i företaget. Totalt såldes  aktier för 90 miljoner, så det är ingen liten investering.

Leif GW Persson har gjort aktieklipp förr, till exempel i techbolaget Terranet och Active Biotech för att bara nämna några exempel.

Tackar nej av objektivitetsskäl

Han berättar för Expressen att han går noggrant tillväga i jakten på börsvinnare. Det är inga impulsköp. GW besöker gärna aktuella företag och kollar upp investeringarna noga först.

– Räkna kan jag. Sedan gäller att vara kunnig och påläst och se vad som är en bra affärsidé, säger han. 

Men ibland tackar han nej till aktieerbjudanden, hur lockande de än må vara. Det gällde bland annat bolaget Fingerprint Card, ett svenskt teknologiföretag som utvecklar teknik för fingeravtrycksigenkänning.

 

LÄS MER: Leif GW:s viktras: "Jag var verkligen smällfet" 

 

– Det gick ju som ett spjut men jag jag tackade nej med tanke på att jag gör "Veckans brott" i SVT. Företagets verksamhet låg så pass nära min egen att min objektivitet kunde ha ifrågasatts, säger han.

 

Polisprofessorn GW Persson är ofta med i medierna - SVT, TV4 eller som här i "Brottscentralen" i Expressen TV. Därför är han noga med hans objektivitet inte frågasätts när han köper aktier.Foto: OLLE SPORRONG

När det gäller allergitestbolaget får GW ett första besked om han satsat rätt på torsdag 21 september som är första handelsdagen på First North.

"En vinst är en vinst"

– Jag har redan betalat dem en klump. Visst det kan gå åt helvete, men jag har svårt att se det.

GW Persson lever efter gamle Rockefellers devis när det kommer till affärer, avslöjar han. 

– En vinst är en vinst, om den sedan är jättestor eller bara halvdan spelar ingen roll. För vinst är vinst och då kan du inte gå omkring och sura.

 

LÄS MER: Leif GW Perssons lyckade aktieklipp 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!