Spekulationerna har haglat mot Swedbanks sparkade vd Michael Wolf. Under tisdagen uppgav källor till dagens industri att orsaken till att Swedbank anmälde sin vd till Finansinspektionen var aktieköp som gjorts i bolaget Oniva Online Group. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/TtSpekulationerna har haglat mot Swedbanks sparkade vd Michael Wolf. Under tisdagen uppgav källor till dagens industri att orsaken till att Swedbank anmälde sin vd till Finansinspektionen var aktieköp som gjorts i bolaget Oniva Online Group. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt
Spekulationerna har haglat mot Swedbanks sparkade vd Michael Wolf. Under tisdagen uppgav källor till dagens industri att orsaken till att Swedbank anmälde sin vd till Finansinspektionen var aktieköp som gjorts i bolaget Oniva Online Group.  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt
Nu ger sig kriminologiprofessorns Leif GW Persson in i diskussionen – och ställer sig på Wolfs sida. Foto: Simon HastegårdNu ger sig kriminologiprofessorns Leif GW Persson in i diskussionen – och ställer sig på Wolfs sida. Foto: Simon Hastegård
Nu ger sig kriminologiprofessorns Leif GW Persson in i diskussionen – och ställer sig på Wolfs sida.  Foto: Simon Hastegård

GW Persson: "Annars ska man hålla käft"

Publicerad

Ingen vet säkert vad Swedbanks sparkade vd Michael Wolf egentligen anklagas för.

Men nu rycker kriminologiprofessorn Leif GW Persson ut - till Wolfs försvar.

– Om en myndighet anklagar en offentlig person så ska den personen få veta vad det hela handlar om, annars ska man hålla käft. Tills vidare står jag på Wolfs sida, säger Leif GW Persson.

Spekulationerna har haglat mot Swedbanks sparkade vd Michael Wolf. Under tisdagen uppgav källor till dagens industri att orsaken till att Swedbank anmälde sin vd till Finansinspektionen var aktieköp som gjorts i bolaget Oniva Online Group.

Michael Wolf har bekräftat för Di att han gjort affärerna, men förnekar att han skulle ha haft tillgång till insiderinformation.

Samtidigt växer frågetecknen kring hela härvan. Wolf fortfarande inte fått veta vilket brott han utreds för, trots de uppgifter som på tisdagseftermiddagen cirkulerar. Det bekräftar åklagaren som utreder honom.

Strider mot svensk lag

Nu ger sig kriminologiprofessorns Leif GW Persson in i diskussionen - och ställer sig på Wolfs sida.

– Jag tyckte att det var en konstig ordning. Du kan inte gå ut i medier och anklaga någon utan att berätta vad anklagelserna gäller, det strider mot svensk lag, säger Leif GW Persson, och fortsätter:

– Det liknar Sovjet, de anklagar någon för något och säger inte vad det gäller. Sedan har de en hemlig rättegång och sedan är det tack och adjö, ungefär så, det är jättekonstigt alltihop.

Kritik har även riktats mot Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank, som anklagas för att ha mörkat brottsmisstankarna som riktats mot Wolf. Även Leif GW Persson ställer sig frågande till Sundströms agerande, något han tror tyder på att denne försökt göra sig av med Wolf.

– Den där Sundströms agerande tycker jag är jävligt konstigt. Det valiga mellan vuxna människor är att man redovisar sina skäl. Jag har suttit i ett antal styrelser genom åren och när vi har sparkat folk på hög nivå har vi alltid talat om för dem varför, säger han.

Tror att förundersökningen läggs ner

Den 5 februari anmälde Swedbank den förre vd:n Michael Wolf till Finansinspektionen för misstänkta marknadsbrott. Därefter hamnade ärendet hos Ekobrottsmyndigheten där en åklagare inledde en förundersökning på fredagen. Samma dag kunde Dagens industri avslöja nyheten.

Men Leif GW Persson dömer ut möjligheten till att få Wolf dömd och tror att förundersökningen helt enkelt läggs ner.

– Folk frikänns ju hela tiden i den här typen av brott. Så vi ska inte ta för givet att han har gjort det här som en person som inte verkar gilla honom något vidare påstår att han har gjort. Det får framtiden utvisa, men en rimlig början på detta vore ju att berätta för honom vad det hela handlar om, säger han.

Vad gäller de faktiska brottsmisstankarna, vad saken egentligen handlar om, vet Leif GW Persson lika lite som alla andra, det är han noga med att påpeka. Men fram till att mer fakta framkommer är han tydlig med på vems sida han står:

– Det handlar inte om honom, det handlar om en bärande princip i vår rättsordning, om en myndighet anklagar en offentlig person så ska den personen få veta vad det hela handlar om, annars ska man hålla käft. Tills vidare står jag på Wolfs sida, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen