Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW berättar om sin gamla jaktkompis

Leif GW Persson och Karl Hedin är gamla jaktkompisar. Han är verkligen varghatare", säger Persson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Leif GW Persson i sin jaktstuga. Kriminalprofessorn tror att häktade miljardären Hedin haft några omtumlande dagar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Karl Hedin vid häktningen i Västerås i tisdags. Han var stridslysten och bestred anklagelserna. Intill satt försvararen, advokat Sven Severin.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Industrimannen och miljardären Karl Hedin har häktats i den pågående jakthärvan. 

Nu berättar Leif GW Persson om sin gamla jaktkompis.

– Han är verkligen varghatare, säger han. 

Flera vargar misstänks ha blivit uppeldade i den jakthärva som nu utreds av polisen.

Förbränningen ska enligt misstankarna ha skett i ett sågverk utanför Norberg.

Sågverket ägs av industrimannen Karl Hedin som häktats på sannolika skäl misstänkt för grovt jaktbrott och skäligen misstänkt för jakthäleri. 

Han bestrider båda brotten. 

Hedin är gammal jaktkompis med den hyllade deckarförfattaren och kriminalprofessorn Leif GW Persson.

– Han är jätteduktig. Han har skjutit över tusen älgar. Han har jagat i hela sitt liv och det är det enda han har i huvudet, säger Leif GW Persson.

– Han måste ha fått hjärnsläpp om han nu har ägnat sig åt det där, säger han.

LÄS MER: Polisen misstänker: Vargar uppeldade i ugn - aska i beslag 

Miljardären Karl Hedin har häktats i den pågående jakthärvan.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

"Han har varit på mig flera gånger"

Folkkära Leif GW Persson, just nu aktuell med TV4-programmet "Brottsjournalen", är en rutinerad och ansedd jägare. Han berättar att Hedin försökt få honom att påverka opinionen om vargen. Persson sa nej. 

– Han har varit på mig flera gånger och velat att jag ska skriva något om vargen. Han är verkligen varghatare, säger Leif GW Persson. 

Enligt åklagarens och polisens misstankar ska flera av de nu häktade personerna i jakthärvan ha gjort sig skyldig till jakt på fridlysta djur, bland annat varg, lodjur och kungsörn.

Misstankarna mot industrimannen och miljardären Karl Hedin gäller jakt på varg, uppger kammaråklagare Lars Magnusson. Uppgiften bekräftas också av försvararen, advokat Sven Severin.

– Det där med att jaga kungsörn begriper jag inte, säger Leif GW Persson. Och förmodligen är man så korkad så att man har stoppat upp den. Om du hittar en död kungsörn ska du lämna den till polisen, det går ju inte att ta hem den och stoppa upp den. 

Han tror att det har varit omtumlande dagar för miljardären. 

– Nu sitter han i finkan i Västerås och han äger fan halva landskapet. Det måste vara en jävligt påtaglig skillnad, säger han.

Kriminologen har ett förslag på hur man kan lösa den infekterade vargdebatten i Sverige. (På bild: varg i fångenskap).
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Så vill GW Persson lösa vargdebatten i Sverige

Leif GW Persson delar inte Hedins åsikter om rovdjursjakt. 

Kriminologen har ett förslag på hur man kan lösa den infekterade vargdebatten i Sverige.

– Varför inte stoppa in dem i renbeteslandet. Det är en tredjedel av landets yta och så ger du samerna en väldigt generös ersättning för allt som de äter upp. Då kanske man till och med kan få lönsamhet på renköttet, säger Leif GW Persson. 

– De gjorde en statlig utredning om renköttet och då kom de fram till att man för ett kilo renkött fick 35 spänn på slakteriet. Det kostar typ 200 kronor att producera. Utredaren skrev att det faktiskt inte är en grundlagsskyddad rättighet att föda upp renar. Han blev inget omtyckt.

Leif GW Persson har gård i Sörmland där han också jagar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Jag har sett varg ute i svensk natur”

Leif GW Persson är tveksam till de officiella siffrorna om hur många vargar som finns i Sverige. 

– Naturvårdsverket säger att vi har 355 vargar här i landet. Morsning! Jag har lite svårt att tro det faktiskt. Om jag skulle gissa så skulle jag säga tusen, säger han. 

Varför blir människor så känslosamma när det gäller varg?

– För att de aldrig har sett en levande varg förutom på Skansen. Då tycker de att det är jättefräckt om vi har rovdjur. Jovisst, men om du bor i Värmland och har tre ungar som ska åka skolskjuts och de ska knalla upp till vägen från huset och stå där och vänta på skolbussen och så har du varg runtomkring, som förälder då blir du ju inte så jävla komfortabel då, säger Leif GW Persson.

– Jag är jägare också och det där med att vargen är ofarlig är bara trams, men den har tillräckligt att äta så den behöver inte ge sig på folk. Det där att vargen bara är som en hygglig hund... glöm det.

Leif GW Persson har gård i Sörmland där han också jagar. 

– Jag har sett varg ute i svensk natur och inte så långt från storstaden. Det passerar vargar punktligt nere i Sörmland över marken. Och då är det soprent på annat vilt, säger han. 

– Fårfarmaren som är granne med mig har fått lägga ned för att de käkade upp hela besättningen för honom. Då tänker man, jovisst, jaja, men vaddå, det är ingen demokratisk rättighet att få hålla på med får heller, säger han.

Expressen har sökt Karl Hedins advokat Sven Severin som avböjt att kommentera. 


EXPRESSEN FÖRTYDLIGAR: I en tidigare version angavs en för hög siffra när det gäller antalet människor som dödads i vargattacker i USA. Rätt antal är svårt att slå fast, men dödliga vargattacker är mycket ovanliga.