Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fridolins ilska mot skolan: ”Stötande och obegripligt”

”I resten av skolvärlden möter vi en global flyktingkris och försöker ge barn från krig och helvete en ny start i livet. Det skulle Campus Manilla kunna hjälpa till med”, säger Gustav Fridolin.
Foto: RICKARD NILSSON / EXP
Campus Manilla på Djurgården i Stockholm.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Dagens Nyheters avslöjande om Campus Manilla på Djurgården får utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att rasa.

Skolan har använt en särskild kökvot för nyanlända för att ge förtur åt miljonärsbarn.

– Det är både stötande och obegripligt, säger Gustav Fridolin.

Efter flyktingkrisen 2015 tog regeringen fram ny lagstiftning för att ge populära friskolor möjlighet att låta nyanlända barn gå före i kön.

Dagens Nyheter rapporterar nu att skolan Campus Manilla på Djurgården använt det nya regelverket för att i stället ge förtur åt barn till mångmiljonärer.

I ett fall har skolan samtidigt fått bidrag på 10 000 kronor från kommunen för att de tagit emot en nyanländ – som i själva verket var ett miljonärsbarn. 

– Man undrar ju vilken värld de lever i, säger utbildningsminister Gustav Fridolin, som tog fram lagstiftningen.

– I resten av skolvärlden möter vi en global flyktingkris och försöker ge barn från krig och helvete en ny start i livet. Det skulle Campus Manilla kunna hjälpa till med.


LÄS MER: Kris på Estelles blivande skola – föräldrar i uppror 

Fridolin: ”Togs fram mycket snabbt”

Lagstiftningen om möjlig förtur till nyanlända gäller alla barn som vistats mindre än två år i Sverige. Det finns ingen tydlig definition som riktar sig till nyanlända specifikt. Det är alltså denna lucka i lagtexten som Campus Manilla använt för att ge förtur åt miljonärsfamiljer som återvänt till Sverige efter att ha bott utomlands.

– Det är både stötande och obegripligt. Det här är en lagstiftning som jag tog fram mycket snabbt, i samarbete med Friskolornas riksförbund just för att friskolorna skulle kunna vara med och göra det här jobbet, säger Gustav Fridolin.

Gustav Fridolin är säker på att Campus Manilla inte kan ha missförstått syftet med lagstiftningen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Han är säker på att Campus Manilla inte kan ha missförstått syftet med lagstiftningen.

– Nej, de vet att den här lagen finns till för flyktingbarn. Men just för att kunna få fram det snabbt så var vi tvungna att göra den mycket enkel. Och det är det som skapar den här typen av utrymme i lagen. Men bara för att det finns ett utrymme i lagen så behöver man ju inte bete som att man bor i en helt annan värld än alla vi andra, säger Fridolin.

Frivillig regel

Enligt Dagens Nyheter har Campus Manilla inte tagit emot en enda nyanländ person sedan den nya lagstiftningen. Utbildningsministern tycker att skolan nu bör anstränga sig för att göra det:

– Det kan ju vara så att människor som kommer direkt ifrån världens flyktingläger inte känner till Campus Manilla, så jag skulle uppmuntra dem att ta kontakt med Stockholmskommunerna och se om det finns någon kommun som man skulle kunna inleda ett samarbete med, säger Fridolin.

Regeln som låter friskolor ge förtur åt nyanlända är helt frivillig. De skolor som vill använda sig av den måste anmäla till Skolinspektionen hur många platser som upplåts.

Åsa Fahlén är ordförande för Lärarnas Riksförbund.
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Lärarnas Riksförbund: "Djupt oetiskt"

Åsa Fahlén är ordförande för Lärarnas Riksförbund. Hon upprörs av nyheten om Campus Manilla.

– Jag tycker det är djupt omoraliskt och väldigt stötande. Att man använder sig av den här lagstiftningen som var tänkt att hjälpa barn och elever som var tvungna att fly sina hemländer. Att man använder den som ett kryphål, säger Åsa Fahlén.

Inte heller hon tror att Campus Manilla kan ha misstolkat syftet med lagen.

– Hela diskussionen och andemeningen med var ju glasklar. Det här går rakt emot intentionerna med lagstiftningen. Jag tycker att det är djupt oetiskt måste jag säga. Man blir arg när man läser det, säger Åsa Fahlén.

Fahlén tycker att Campus Manilla nu borde släppa in nyanlända i skolan:

– Jag tycker att man på allvar ska vara med och ta ett ansvar för nyanlända, att man gör det på riktigt. Då ska det inte handla om svenska elever som har bott utomlands i ett antal år, utan om de nyanlända som behöver lära sig svenska.

Expressen söker representanter för Campus Manilla för en kommentar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!