Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunilla Persson jagas – av ”stämningsman”

Försäkringskassan anmälde Gunilla Persson för bedrägeri och bidragsbrott redan 2015.
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Tajmingen kunde inte ha varit sämre för Gunilla Persson, 59. 

"Hollywoodfrun" är åtalad för en glasögonstöld i Florida – och söks nu av en amerikansk "stämningsman" sedan Försäkringskassan stämt henne för misstänkt bidragsfusk.  

– Nu har det skickats översättningar så att hon ska kunna delges i USA, säger Klara Axling, handläggare vid tingsrätten. 

Gunilla Persson är känd från tv-programmet "Svenska Hollywoodfruar". Just nu blåser det kraftig motvind mot henne från två sidor av Atlanten.

I USA är hon åtalad för stöld. Detta efter att ha tagits på bar gärning, av säkerhetskameror och polis, då hon promenerade ut med ett par solglasögon värda 4 700 kronor från en exklusiv butik i Palm Beach i Florida – utan att betala. 

LÄS MER: Gunilla Persson jagas av F-kassan för bidragsfusk

Försäkringskassan kan till slut stämma Gunilla Persson

Efter att hon släppts ur häkte mot en borgen på motsvarande cirka 44 000 kronor, den 22 maj, lät hon hälsa via Instagram

"Allting är bra här i Palm Beach". 

Nu kommer nästa smäll: Försäkringskassans stämningsansökan mot Gunilla Persson är översatt till engelska och skickad till USA. Det bekräftas av Stockholms tingsrätt som har hand om tvistemålet. 

– Stämningen har blivit översatt och skickad till en stämningsman, Process Forward International, som ska delge henne i USA, säger Klara Axling, handläggare vid Stockholms tingsrätts tvistemålsenhet.  

Process Forward International är den enda privata delgivningsbyrån som är auktoriserad av USA att på landets uppdrag ta emot delgivningar från andra länder. 

Gunilla Persson, 59, jagas av stämningsman i USA.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

LÄS MER: Hyllades av Strandhäll (S) – sparkad 8 månader senare

Gunilla Persson slår undan fuskanklagelserna

Har ni fått någon bekräftelse på om Gunilla Persson har kunna få stämningen än? 

– Vi har inte lyckats delge henne än. Men det är en lång bevakning på det, vi har lagt en bevakningstid till 12 oktober, säger Klara Axling. 

Kan Gunilla Perssons misstänkta glasögonstöld komplicera det här ärendet? 

– Det är en jättebra fråga. Det får vi nästan se framöver, säger Klara Axling. 

Processen har åratal på nacken. 

Dina Pengar har tidigare berättat om hur Försäkringskassan anmälde henne för bedrägeri och bidragsbrott för tre år sedan.

Dina Pengar har sökt Gunilla Persson. 

– Jag vet inte att jag gjort något jävla bedrägeri, kommenterade Gunilla Persson brottsmisstankarna för Expressen 2015, och menade samtidigt att fler svenskar kunde ha gjort sig skyldiga till liknande saker: 

– Jag skulle kunna namnge många kvinnor som fick bidrag för sina barn, de hade dem i skola halva tiden i New York och halva tiden hemma i Sverige. Ingen av de här kvinnorna kunde väl drömma att det var ett brott. Inte jag heller.

Gunilla Persson under inspelningen av "Svenska Hollywoodfruar" 2015.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

LÄS MER: Begler: Kan ha varit olagligt att sparka mig

Bodde i USA – tog del av svensk välfärd

Försäkringskassans utredning hävdar att Gunilla Persson inte har bott i Sverige på 30 år, men ändå tagit del av den svenska välfärden genom: 

Barnbidrag under perioden 2006 till 2013 för 86 100 kronor.   

Föräldrapenning under perioden 2006 till 2009 för 217 916 kronor. 

Sjukpenning under perioden 2009 till 2010 för 28 548 kronor 

Sedan dess har brottsutredningen lagts ner. Försäkringskassan gick i stället vidare och stämde Gunilla Persson på pengarna, 332 564 kronor totalt, vid tingsrätten.  

Här är aktbilagorna som bekräftar att stämningen är översatt och skickad.
Foto: Stockholms tingsrätt

LÄS MER: Strandhäll krävs på besked: Varför sparkades Begler?

Försäkringskassan: "Ett väldigt allvarligt problem"

Ärendet hamnade som ett tvistemål hos Stockholms tingsrätt där det blev klart att stämningsansökan måste översättas till engelska, vilket nu är klart. 

I bevisningen har Försäkringskassan bifogat ett antal tidningsartiklar där Gunilla Persson berättar om sitt liv i USA, där hon tycks ha bott de senaste 30 åren. Bland annat en artikel om att "Hollywoodfruns" hus i USA hade brunnit ned. 

Försäkringskassan ser allvarligt på all typ av bidragsbrottslighet. 

Så mycket pengar kräver Försäkringskassan tilbaka

Totalbeloppet för Försäkringskassans återbetalningskrav var... 

2017: 1,29 miljarder kronor mot 147 126 personer.

2016: 1,322 miljarder kronor mot 145 975 personer. 

2015: 1,047 miljarder kronor mot 141 159 personer. 

Källa: Försäkringskassan

– Det är ett väldigt allvarligt problem när folk överhuvudtaget fuskar med välfärdssystemen, för det urholkar långsamt tilliten till hela tanken bakom systemen, har Per Eleblad, chef för generella försäkringsfrågor hos myndigheten, tidigare sagt till Dina Pengar. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!