Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gunilla Carlsson tvingas lämna toppjobb inom FN

Sveriges tidigare biståndsminister Gunilla Carlsson tvingas lämna sitt jobb som biträdande generaldirektör för FN-organet Unaids.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Sveriges tidigare biståndsminister Gunilla Carlsson tvingas lämna sitt jobb som biträdande generaldirektör för FN-organet Unaids. 

Det skriver Svenska Dagbladet

Unaids är FN:s program för att bekämpa hiv/aids. Gunilla Carlsson utsågs till biträdande chef för programmet i december 2017, och tillträdde posten i början av 2018.

”Det är en stor ära för mig att få tjäna Unaids som tillförordnad chef i en så avgörande tid för programmet, för FN och för global hälsa”, sa Carlsson då i ett pressmeddelande. 

Nu har Carlsson fått höra att hon ska lämna posten inom tre månader.

Gunilla Carlsson tvingas lämna

– Ja, det stämmer att mitt förordnande inte förnyats av FN:s generalsekreterare, säger Gunilla Carlsson till Svenska Dagbladet. 

– Framförallt känner jag mig otroligt stolt över att i en turbulent tid ha kunnat göra nytta i en organisation som uträttar mycket. Men det finns sannerligen en del kvar att göra för att återta förtroende som gått förlorat. Jag hade velat fortsätta med det arbetet. 

Unaids rykte har fått sig en rejäl törn efter en rad anklagelser om maktmissbruk, sexuella trakasserier och mobbning. Enligt Svenska Dagbladet ska Carlsson ha arbetat för att driva igenom en reform för att förändra kulturen inom organisationen. 

På svenskt officiellt håll är man förvånade över petningen av Carlsson.

– Vi är väldigt förvånade. Detta är ett mycket märkligt beslut. Gunilla Carlsson har gjort ett bra jobb och har stor integritet. Det är mycket som inte fungerat inom FN-organet och Gunilla har jobbat väl med att förbättra läget, säger Anders Nordström, Sveriges ambassadör för global hälsa.

Carlsson (M) var biståndsminister i Sverige mellan 2006 och 2013. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!