Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gudrun Sjödén: Kvinnor med låg lön har varit bekväma

Designern Gudrun Sjödén.
Foto: EMMA JOHANSSON / DN / SCANPIX / DN SCANPIX SWEDEN
Gudrun Sjödén.
Foto: /IBL / /IBL
Foto: MARTIN CEDERBLAD / EXP

Kvinnor som är missnöjda med sin låga lön har sig själva att skylla.

Det säger designern Gudrun Sjödén i en stor intervju med Svenska Dagbladet.  

– De sitter ju där de gör eftersom de har valt något annat än att satsa på sitt yrke, säger hon till tidningen. 

Designern Gudrun Sjödén, 76, är känd för sina färgstarka och mönstrade plagg som bärs av kvinnor i Sverige och runtom i hela världen. Hon startade själv sitt företag som för 40 år sedan och i dag är det Sveriges näst största modeexport – efter H&M. 

I en stor intervju med Svenska Dagbladet uttalar hon sig om sin syn på eget företagande och politik. Som företagare så är man på den borgerliga kanten, menar hon. 


LÄS MER: Siffrorna avslöjar hur långt jämställdheten nått i världen


I intervjun med SvD:s Jenny Damberg säger hon att kvinnor som inte har hög lön har sig själv att skylla. 

– Det har varit ett himla bullbakande under årens lopp, så att säga. Det har varit väldigt viktigt att man inte har sina barn på dagis för länge och att man inte är frånvarande som mamma. Men de som klagar på att de inte kommer någon vart och att de inte får högre lön eller någon vidare pension, de sitter ju där de gör eftersom de har valt något annat än att satsa på sitt yrke.

Gudrun Sjödén: Kvinnor har varit bekväma 

Kvinnor som har valt att satsa på annat än sitt yrke gör det för att det är bekvämt säger hon. 

– Att gå hem klockan fyra är väl ganska skönt? 

Men hon säger också till SvD att staten kan hjälpa till genom vissa lagar – även om hon tror att människor kan bestämma själva. 

– Som arbetsgivare vill jag ge mina kvinnliga medarbetare på ledningsnivå en rimlig arbetsbörda under småbarnsåren, så att de kan behålla sin position i karriären. Och så småningom en pension som de kan leva bra på.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!