Gudrun Schyman. Foto: ANNA-KARIN NILSSONGudrun Schyman. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Gudrun Schyman. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
 Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ALEX LJUNGDAHLFoto: ALEX LJUNGDAHL
 Foto: ALEX LJUNGDAHL

Skattesmäll för Gudrun Schyman

Publicerad

Gudrun Schyman, talesperson för Fi, krävs på skattetillägg av Skatteverket.

Detta efter att hon nekats begärda avdrag på drygt 76 000 kronor, enligt Nyhetsbyrån Siren.

– Jag har hamnat i kläm mellan två uppfattningar inom samma myndighet, säger Gudrun Schyman själv.

Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman krävs på 14 083 kronor i skattetillägg av Skatteverket, enligt Nyhetsbyrån Siren.

Orsaken till det är att hon försökta dra av kostnader på drygt 76 000 kronor för en övernattningsbostad i Malmö, utan att ha rätt till det. 

Saken rör arbete som Schyman utfört i företaget Akrida, där hon är delägare.

Enligt Gudrun Schyman har hon beviljats avdrag för övernattningslägenheten i Malmö tidigare, men att detta beslut nu ska vara annorlunda. 

– Olika avdelningar på Skatteverket gör olika bedömningar, och därför har jag begärt en överprövning av det här beslutet. Ärendet är långt från avgjort, säger Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman: "Påverkar ingenting"

I och med att hon nekas avdragen på drygt 76 000 kronor, vilket upptäckts först när Skatteverket gjort en utredning, så tas ett skattetillägg på drygt 14 000 kronor ut, enligt beslutet.

Gudrun Schyman menar att det oavsett slutgiltig bedömning inte påverkar hennes politiska uppdrag som talesperson för Fi.

– Det påverkar ingenting. Avdragen har inte att göra med mina politiska uppdrag, utan mina professionella uppdrag. Är det nya regler kommer jag så klart att rätta mig efter dem, säger hon.

Amanda Mogensen, kommunikationsansvarig i Feministiskt initiativ, säger att partistyrelsen informerades av Gudrun Schyman under onsdagen.

– Vi håller oss underrättade. Det är ingen rättsprocess så för oss finns det ingen anledning att väcka en förtroendefråga, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: "Vår tid är nu"-stjärnans pik – mot Gudrun Schyman 

 

Avgick 2003 efter skattehärva

Gudrun Schyman avgick som Vänsterpartiets partiledare 2003 efter en skattehärva. Hon erkände sig senare skyldig till skattebrott genom att godkänna ett strafföreläggande med dagsböter, för att hon visat grov oaktsamhet när hon lämnat uppgifter i sin deklaration.

Enligt Gudrun Schyman har hon sedan dess bett om hjälp hos Skatteverkets särskilda enhet för politiker och beslutsfattare i hemorten Simrishamn.

– Efter den där turbulensen gick jag till deras kontor och sa "hjälp mig". Jag har fått utmärkt hjälp, säger hon.

Men den här deklarationen ska ha hanterats av en annan enhet på myndigheten. 

– Jag har hamnat i kläm mellan två uppfattningar inom samma myndighet, säger Gudrun Schyman.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen