Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skattesmäll för Gudrun Schyman

Gudrun Schyman. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Gudrun Schyman, talesperson för Fi, krävs på skattetillägg av Skatteverket.

Detta efter att hon nekats begärda avdrag på drygt 76 000 kronor, enligt Nyhetsbyrån Siren.

– Jag har hamnat i kläm mellan två uppfattningar inom samma myndighet, säger Gudrun Schyman själv.

Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman krävs på 14 083 kronor i skattetillägg av Skatteverket, enligt Nyhetsbyrån Siren.

Orsaken till det är att hon försökta dra av kostnader på drygt 76 000 kronor för en övernattningsbostad i Malmö, utan att ha rätt till det. 

Saken rör arbete som Schyman utfört i företaget Akrida, där hon är delägare.

Enligt Gudrun Schyman har hon beviljats avdrag för övernattningslägenheten i Malmö tidigare, men att detta beslut nu ska vara annorlunda. 

– Olika avdelningar på Skatteverket gör olika bedömningar, och därför har jag begärt en överprövning av det här beslutet. Ärendet är långt från avgjort, säger Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman: "Påverkar ingenting"

I och med att hon nekas avdragen på drygt 76 000 kronor, vilket upptäckts först när Skatteverket gjort en utredning, så tas ett skattetillägg på drygt 14 000 kronor ut, enligt beslutet.

Gudrun Schyman menar att det oavsett slutgiltig bedömning inte påverkar hennes politiska uppdrag som talesperson för Fi.

– Det påverkar ingenting. Avdragen har inte att göra med mina politiska uppdrag, utan mina professionella uppdrag. Är det nya regler kommer jag så klart att rätta mig efter dem, säger hon.

Amanda Mogensen, kommunikationsansvarig i Feministiskt initiativ, säger att partistyrelsen informerades av Gudrun Schyman under onsdagen.

– Vi håller oss underrättade. Det är ingen rättsprocess så för oss finns det ingen anledning att väcka en förtroendefråga, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: "Vår tid är nu"-stjärnans pik – mot Gudrun Schyman 

 

Avgick 2003 efter skattehärva

Gudrun Schyman avgick som Vänsterpartiets partiledare 2003 efter en skattehärva. Hon erkände sig senare skyldig till skattebrott genom att godkänna ett strafföreläggande med dagsböter, för att hon visat grov oaktsamhet när hon lämnat uppgifter i sin deklaration.

Enligt Gudrun Schyman har hon sedan dess bett om hjälp hos Skatteverkets särskilda enhet för politiker och beslutsfattare i hemorten Simrishamn.

– Efter den där turbulensen gick jag till deras kontor och sa "hjälp mig". Jag har fått utmärkt hjälp, säger hon.

Men den här deklarationen ska ha hanterats av en annan enhet på myndigheten. 

– Jag har hamnat i kläm mellan två uppfattningar inom samma myndighet, säger Gudrun Schyman.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!