Grundlurade på drömhuset

RISKERAR ATT BLI AV MED HUSET. Monika Said och maken Abdulrahman äger sitt hus men ändå inte. Trots att de betalat för det och renoverat och gjort fint riskerar de att mista huset skulle bli dottern Tindras nya hem.

Tvåbarnsmamman Monika Said drömde om ett hus åt sin familj.

Men hon blev grundlurad.

Nu ska kronofogden sälja familjens hem för att betala den gamle ägarens skulder.

Familjen flyttade in i sitt nya hem i Horndal utanför Avesta för fyra månader sedan. Döttrarna Elin, 8, och Tindra, snart 2 år, trivdes med en gång. Men i förrgår fick Monika och hennes man Abdulrahman brev från kronofogden i Falun. - Jag blev chockad när jag läste brevet, säger Monika Said. Kronofogden skrev att huset var utmätt för den tidigare ägarens skulder. - I brevet stod också att huset ska säljas på exekutiv aktion, säger Monika Said.

Ringde kronofogden

 Förtvivlad ringde hon kronofogdemyndigheten i Falun. Hon fick veta att bara några dagar innan hon köpte huset hade kronofogden utmätt fastigheten. Säljaren, en 45-årig man, har obetalda skulder på 440 000 kronor. - Han berättade inget och banken som gett mig lån upptäckte inte heller att huset var utmätt. Vi är helt förtvivlade. Kronofogden säger att huset ska säljas, säger Monika.

Köpa tillbaka huset

 Hon lånade 125 000 kronor av Handelsbanken för att kunna köpa huset. En möjlighet att behålla det är att köpa huset igen när det säljs på exekutiv auktion. - Men det har jag inte råd med, säger Monika Said. Ulf Byrelius, jurist på kronofogdemyndigheten i Dalarna, förstår Monikas situation.

"Huset ska säljas"

 - Vi ska titta närmare på det här men som det ser ut nu ska huset säljas, säger han. Monika Said har försökt få tag på mannen som lurat henne. Men han är omöjlig att nå.

FAKTA

Så undviker du att bli lurad
Tingsrätten registrerar alltid om en fastighet blivit utmätt.
Kontrollera därför noga alla lagfartshandlingar som finns i fastighetsregistret.
Om säljaren anlitar en seriös mäklare för att sälja ett utmätt hus måste mäklaren stoppa försäljningen.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!