Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grosskopf: Kamprad är orolig för Ikea

Göran Grosskopf lämnar ordförandeskapet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ingvar Kamprad.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Ikea-varuhus.
Foto: / SHUTTERSTOCK

Ikea möblerar om i sin maktstiftelse Stichting Ingka Foundation och ordföranden Göran Grosskopf, 72, lämnar nu ordförandeskapet.

Grosskopf – som också är nära vän till familjen Kamprad - kommer ändå att fortsätta som familjens personliga rådgivare.

Det avslöjar han i en exklusiv intervju med Expressen.

Ingvar Kamprad är orolig och nervös inför Ikeas framtid, han sörjer fortfarande sin hustru och han känner sig ensam, enligt Grosskopf.

– Det är klart man försöker att trösta honom.

Göran Grosskopf har varit – och är - en maktfaktor och doldis i svenskt näringsliv.

Han har varit styrelseordförande för förpackningsjätten Tetra Laval/Tetra Pak som ägs av den svenska miljardärsfamiljen Rausing. Han har varit styrelseordförande för Bergendahlsgruppen som äger Citygross, suttit i styrelsen för Biltema och varit styrelseordförande i Ikeas moderbolag. 

I dag är han styrelseordförande i Peab och fram till den 24 oktober, då han avgår, är han styrelseordförande i Ikeas ägarstiftelse Stichting Ingka Foundation.

Grosskopf, som är professor i skatterätt, är omskriven i medierna som den person som hjälpt familjerna Rausing och Kamprad att fly undan skatter för miljardbelopp via deras utflyttningar utomlands.

Göran Grosskopf.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

"Det hade varit uteslutet"

Men det förnekar han starkt en exklusiv intervju med Expressen.

– När både Tetra Pak och Ikea flyttade ut i mitten i slutet på 70-talet så var jag en fullständigt okänd akademiker som satt och skrev min avhandling om beskattning av fåmansbolag – en helt svensk skattelagstiftning som inte hade någon international knytning. Det hade varit uteslutet för någon att försöka anlita mig för mig att flytta ut företag och familjer.

I början på 1980-talet hjälpte han dock familjerna Rausing och Kamprad i skattemål som han vann - och både Tetra Pak och Ikea tjänade hundratals miljoner kronor på skatteprofessorns kompetens.

Senare blev Grosskopf styrelseordförande i Tetra Pak och när han då bodde i Schweiz träffade han Ingvar Kamprad.

– Vi träffades i sociala sammanhang i Schweiz 1993. Det var min hustru som då umgicks med Ingvars fru Margaretha Kamprad, säger Grosskopf.


LÄS MER: Ikea möblerar om – toppchef lämnar 

Michael Syrén möter Göran Grosskopf.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Blev ordförande Ingka 2007

2007 blev han ordförande i Ikeas moderbolag Ingka Holding i Holland och för tre år sedan blev han ordförande i Ikeas maktstiftelse.

Han är också den person som kommit familjen Kamprad närmast, är familjens personliga rådgivare och umgås också med Ingvar Kamprad och hans tre söner – Peter, Mathias och Jonas Kamprad.

Grosskopf menar att flytten av Ikea utomlands aldrig, för Ingvar Kamprads del, handlade om skatter eller skatteflykt.

– Nej, Ingvar är en möbelhandlare och för honom har det bara handlat om att kunna sälja möbler till låga priser som alla ska ha råd till, säger Grosskopf.

Men upplägget med stiftelsen i Liechtenstein som SVT:s  Uppdrag granskning avslöjade och där det fanns 100 miljarder kronor. Handlade det inte om att gömma pengar?

– Jag tyckte det var synd att de fokuserade mycket på den där Liechtensteingrejen som i sig är ointressant egentligen. Det spelar ju ingen roll var den här stiftelsen ligger, det är bara för att ett land har fått ett dåligt rykte en gång i tiden. Men Liechtenstein som säte för den här stiftelsen är ointressant, det är ju ingen skatteplanering bakom det. De hade en bra stiftelselagstiftning

Göran Grosskopf.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

"Han var väldigt olycklig"

Vad sa Ingvar om när programmet sändes?

– Han var väldigt olycklig och framför allt var han oerhört olycklig för att han inte själv berättat om Liechtenstein innan därför han insåg att det gav intryck att han försökt dölja något. Han största besvikelse var mot honom själv att han inte berättat det tidigare.

Göran Grosskopf berättar också om Ingvar Kamprads tre söner som hittills valt att vara anonyma och knappt gett en enda intervju.

Han tror inte att de någonsin kommer att bli offentliga – inte ens den dag då Ingvar Kamprad gått bort.

– De har valt att vara skygga och anonyma för att kunna leva ett normalt liv som du och jag och inte bli igenkända på gatan. Det är deras val, säger han.

Michael Syrén möter Göran Grosskopf.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ingvar Kamprads oro för Ikea

Däremot berättar han om Ingvar Kamprads oro för Ikea, hans problem med att gå efter ryggproblem och sorgen för hustrun Margaretha som gick bort vintern 2012.

– Ingvar hade ett betydande umgänge i Lausanne när han bodde där. När Margareta gick bort blev han ganska ensam. Dels var det sorgen som gjorde att han inte orkade riktigt träffa så mycket folk, så han släppte mer eller mindre umgänget där. Jag tror det var väldigt bra för honom att flytta till Älmhult där har han sina gamla vänner och sin familj, sin syster, i närheten.

Men umgänget i Schweiz gav han upp med hustruns bortgång?

– Till stor del, han var tagen av hennes bortgång

Sörjer han fortfarande sin hustru?

– Ja, i allra högsta grad

Känner han sig ensam?

– Ja, det tror jag också han gör

Tröstar du honom?

– Ja det är klart man försöker trösta honom, men jag skulle kunna göra mycket mer. Jag skulle kunna åka dit oftare, det tär på samvetet att man inte gör.

Göran Grosskopf.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Har dåligt samvete

Du har dåligt samvete att du inte hälsar på honom oftare?

– Ja.

Det låter tragiskt?

– Det är väl alltid tragiskt när du levt så länge med någon och ens livskamrat går bort. Du blir ju ensammare hur du än gör. Nu har han en väldigt fin relation med sönerna och de är där på somrarna. 

Göran Grosskopf berättar att han själv blir lycklig av att ta sin femmeters båt och åka ut och fiska. Men det räcker inte för Ingvar Kamprad.

Vad gör Ingvar Kamprad lycklig?

– Att Ikea fortsätter att utvecklas och fortsätter att sälja billiga möbler som alla har råd att köpa. Det gör honom lycklig.

Grosskopf säger också att ingen kan få Ingvar Kamprad lugn om Ikeas framtid.

– Ingvar är och har alltid varit orolig för Ikea, det spelar ingen roll vad man än säger.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!