Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gröna Lund nära konkurs om parken inte får öppna

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Gröna Lund i Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG
Gröna Lunds vd Magnus Widell.
Foto: Gröna Lund

Gröna Lund riskerar konkurs om nöjesparken inte får öppna nästa år.

Parken har inte haft inkomster sedan i slutet av förra året.

– Om vi inte får öppna 2021 så har jag oerhört svårt att se att vi skulle klara oss från en konkurs, säger vd:n Magnus Widell till Dagens Nyheter.

I våras införde regeringen begränsningen om att inte fler än 50 personer skulle kunna vara samtidigt på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Och under sommaren bestämdes att nöjesparker inte skulle vara något undantag – vilket först diskuterades.

Vad som gäller inför säsongen 2021 är fortfarande oklart och det upprör Gröna Lunds ledning. Till Dagens Nyheter säger Magnus Widell, Gröna Lunds vd, att parkens ledning i mer än ett halvår kämpat för att få besked om vad som kommer att gälla.

1 000 anställda fick gå

När parken i våras fick veta att det inte skulle gå att öppna säsongen 2020 fick också de runt 1 000 personer som då redan blivit anställda lämna företaget.

Magnus Widell säger att om de ska kunna öppna Gröna Lund till sommaren så måste parken få besked nu om vad som gäller.

– Vi måste sätta i gång med vår rekrytering och planering i december om vi ska kunna öppna i april. Vi anställer vanligtvis 1 500 personer per säsong, det tar tid att hitta personer och utbilda dem, säger han till Dagens Nyheter.

Kan hantera publiken

Han menar också att Gröna Lund skulle kunna hantera publiken och hålla den säker då nöjesparken är inhägnad och det är möjligt att avgöra hur många gäster som ska komma in.

– Över hela tivolit, i våra restauranger, i våra spel och attraktioner, har vi redan tydliga planer och åtgärder för hur vi skulle följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, så det här handlar inte om smittorisken, säger Magnus Widell till DN.

Om parken inte får öppna till kommande säsong så är bolaget nära konkurs.

Sverige är det enda av EU:s medlemsländer där parkerna varit helt stängda enligt den internationella Nöjesparksföreningen, IAAPA. 

Men parker som har djur och inte har åkattraktioner och liknande – som Kolmården och Furuvik – får vara öppna då de saknar det som i bestämmelserna kallas ”tivolinöjen”.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!