I våras införde regeringen begränsningen om att inte fler än 50 personer skulle kunna vara samtidigt på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Och under sommaren bestämdes att nöjesparker inte skulle vara något undantag – vilket först diskuterades.
Vad som gäller inför säsongen 2021 är fortfarande oklart och det upprör Gröna Lunds ledning. Till Dagens Nyheter säger Magnus Widell, Gröna Lunds vd, att parkens ledning i mer än ett halvår kämpat för att få besked om vad som kommer att gälla.
1 000 anställda fick gå
När parken i våras fick veta att det inte skulle gå att öppna säsongen 2020 fick också de runt 1 000 personer som då redan blivit anställda lämna företaget.
Magnus Widell säger att om de ska kunna öppna Gröna Lund till sommaren så måste parken få besked nu om vad som gäller.
– Vi måste sätta i gång med vår rekrytering och planering i december om vi ska kunna öppna i april. Vi anställer vanligtvis 1 500 personer per säsong, det tar tid att hitta personer och utbilda dem, säger han till Dagens Nyheter.
Kan hantera publiken
Han menar också att Gröna Lund skulle kunna hantera publiken och hålla den säker då nöjesparken är inhägnad och det är möjligt att avgöra hur många gäster som ska komma in.
– Över hela tivolit, i våra restauranger, i våra spel och attraktioner, har vi redan tydliga planer och åtgärder för hur vi skulle följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, så det här handlar inte om smittorisken, säger Magnus Widell till DN.
Om parken inte får öppna till kommande säsong så är bolaget nära konkurs.
Sverige är det enda av EU:s medlemsländer där parkerna varit helt stängda enligt den internationella Nöjesparksföreningen, IAAPA.
Men parker som har djur och inte har åkattraktioner och liknande – som Kolmården och Furuvik – får vara öppna då de saknar det som i bestämmelserna kallas ”tivolinöjen”.