Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gröna Lund köper mark – nöjesparken byggs ut

Foto: GRÖNA LUND
Foto: / Gröna Lund

Gröna Lund planerar att bygga ut.

Nu köper den populära nöjesparken mer mark från Stockholm stad.

– Vi hoppas att vi kan skapa förutsättningar för världsunika attraktioner, säger Christer Fogelmarck hos ägaren Parks and resorts till Svenska Dagbladet.

Gröna Lund ska bli större.

Nu säljer Stockholm stad sin del av marken mellan Liljevalchs och Saltsjön, där det i dag bland annat finns en parkeringsplats, till nöjesparkens ägare Parks and resorts. En del av det nya området ska vara en del av nöjesparken, medan en del ska vara öppen för allmänheten, skriver SvD.

Men projektet ligger flera år framåt i tiden.

Gröna Lund bygger ut

Detaljplanen och bygglovet beräknas vara klart cirka 2021-2022, och sedan ska det nya området stå helt klart till mitten på 2020-talet.

– Där inne ska vi ha spel, restauranger, lotterier och åkattraktioner, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and resorts, till SvD.

Han fortsätter:

– Vi hoppas att vi kan skapa förutsättningar för världsunika attraktioner. Man kan tänka sig allt ifrån så kallade dark rides, där man åker inne i hus eller under mark, men man kan också tänka sig radiobilar och pariserhjul.

Enligt SvD är det huvudsakligen parkeringsplatsen norr om Allmänna gränd som ska bli den nya delen av Gröna Lund. I dag har Stockholm stad en liten del av marken, som nu säljs.

Stockholm stad säljer mark

Prislappen: Under tio miljoner kronor. En relativt låg kostnad, skriver SvD.

I och med försäljningen ger Stockholm stad stöd till Gröna Lunds utbyggnad, och syftet är att gynna Stockholm som attraktiv stad.

Och det finns fler, stora planer för området. Väster om nöjesfältet vill Stockholm stad ha ett allmänt torg och en promenadbrygga längs vattnet.

Samtidigt hyser Gröna Lund egna, storslagna planer. Man vill riva en tredjedel av den nuvarande parken.

– Vi ska bygga upp många byggnader, öppna upp mot vattnet och kröna det hela med en av världens bästa berg- och dalbanor, säger Christer Fogelmarck till Svenska Dagbladet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!