Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Greta Thunbergs namn användes för att locka investerare

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LAURENT GILLIERON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Klimatkämpen Greta Thunberg har ingått i prospektet för Ingmar Rentzhogs bolag We Don't Have Time. 

Utan att känna till det har hennes namn använts flera gånger, skriver Svenska Dagbladet. 

– Ingen av oss har vetat detta, säger Greta Thunbergs pappa Svante Thunberg till tidningen

I det 120 sidor långa prospektet för en nyemission från bolaget We Don't Have Time lyfts Greta Thunberg fram elva gånger – som en del av styrkan och framgångarna i bolaget, skriver Svenska Dagbladet

Omnämnandena i prospektet är varken något som 16-åriga Greta Thunberg eller hennes föräldrar har känt till eller som de fått information om. 

Samtidigt är det tack vare Greta Thunberg som bolaget har fått stort mediegenomslag i hela världen, står det i ett stycke i nyemissionen, enligt Svenska Dagbladet. 

– Detta är ingenting som vi har haft någon kännedom om. Som vi förstått är We Don’t Have Time en ideell stiftelse som har en separat företagsdel. Greta har inte, mig veterligen, haft någonting att göra med företagssidan. Det är olyckligt om hon använts kommersiellt, säger pappan Svante Thunberg till SvD.

Greta Thunberg satt med i stiftelse 

Greta Thunberg har suttit som adjungerad i styrelsen för den ideella stiftelse som äger delar av We Don't Have Times aktier. 

Bolaget – vars vision är att bygga ett socialt nätverk för att rädda klimatet – har hittills fått in 9, 9 miljoner kronor på nyemissionen där Greta Thunbergs namn nämns. 

Rentzhog: ”Kunde varit tydligare”

Att stiftelsen hänger så tätt samman med företaget är något som grundaren och entreprenören Ingmar Rentzhog nu säger att han kunde varit tydligare med.

– Det är beklagligt att vi inte berättade för Greta gången kring att vi skulle behöva beskriva ingående i bolagets prospekt de aktiviteter där Greta finns med. Där hade vi kunnat vara tydligare, säger Ingmar Rentzhog. 

Varför informerade du inte Greta Thunberg om att hon nämns i prospektet?

– Vi hade helt enkelt inte tid att ta in alla från stiftelsen. Prospektet involverar inte fler än de personer som jobbar med det. Det är helt normalt, säger Ingmar Rentzhog. 

Greta Thunberg lämnade uppdraget i styrelsen för en dryg vecka sedan. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!