Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta, 91, lurades på 50 000 av "Medicinmannen"

Greta Ek, 91, trodde att hon följde råd från sin läkare – och blev av med 50 000 kronor.Foto: Mersiha Ajdinovic
– Folk har blivit av med allt från småsummor till över 100 000, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circa–grupp som utreder brott mot äldre.Foto: Press

Med falska löften om en ny mirakelmedicin har "Medicinmannen" lurat åldringar på tiotusentals kronor.

Greta Ek, 91, trodde att hon följde råd från sin läkare – och blev av med 50 000 kronor.

– Det lät så övertygande att jag blev totalt alldeles duperad. Jag fattar inte hur det gick till för jag brukar ha tankarna med mig, berättar Greta.

Nu väcks åtal mot en 62-årig man från Stockholm – men huvudmannen är fortfarande på fri fot och fortsätter begå brott.

Redan i somras gick polisen ut och varnade för en eller flera bedragare som siktat in sig på en utsatt grupp: Sjuka åldringar.

I över 200 dokumenterade fall har tillvägagångssättet varit snarlikt.

Huvudmannen för bedrägerierna benämns av flera poliser som "Medicinmannen". Vid brotten ringer han eller någon medhjälpare – det har funnits gärningspersoner av båda könen – till offret och utger sig för att vara läkare på den lokala vårdcentralen. Bedragaren har goda nyheter och erbjuder en ny medicin som ska göra de gamla friska från sina krämpor. Men medicinen är dyr, och eftersom den finns i utlandet måste patienten själv lägga ut pengar som man sedan ska få åter från Försäkringskassan.

"Tillmötesgående"

En av de drabbade är 91–åriga Greta Ek från Stockholm.

En tidig morgon i mitten av mars fick hon ett samtal. Uppringaren var en kvinna som påstod sig vara hjärtläkare på en klinik som Greta regelbundet besöker.

– Jag hade en inbokad tid samma dag och hon undrade om jag kunde komma in lite tidigare. Hon lät så väldigt tillmötesgående och social och jag fick inte alls uppfattningen att det var en skojare, berättar Greta.

Kvinnan berättade att hon hade en god nyhet. En ny medicin skulle hjälpa Greta med hälsobesvären, förutsatt att hon kunde lägga ut 50 000 kronor. Greta gick med på uppgörelsen och fick ett kontonummer. Redan en timme efter det första samtalet ringde kvinnan igen och frågade om Greta hade varit på banken och gjort överföringen.

– Det lät så övertygande att jag blev totalt alldeles duperad. Jag fattar inte hur det gick till för jag brukar ha tankarna med mig.

Många drabbade

Senare samma förmiddag fördes de 50 000 kronorna över till det angivna kontot. Från banken gick hon till ett syföreningsmöte där hennes vänner befarade att hon hade blivit bedragen. Då var det redan för sent. Pengarna var borta och har än i dag inte kommit till rätta.

Hon är inte värst drabbad.

– Folk har blivit av med allt från småsummor till över 100 000, säger Håkan Carlsson, chef för polisens Circa–grupp som utreder brott mot äldre.

I flera fall har brottsoffren sagt att bedragaren måste ha känt till uppgifter om dem sedan innan, men varken polis, åklagare eller de respektive landstingen har hittat något som tyder på att journaluppgifter har hamnat i orätta händer.

– Vi har inte hittat några belägg för att man har varit inne och läst patientjournaler, säger Håkan Carlsson.

Med falska löften om en ny mirakelmedicin har "Medicinmannen" lurat åldringar på tiotusentals kronor.Foto: Mersiha Ajdinovic

62-åring åtalad

Nu kan Greta och fyra andra kvinnor i 80- och 90-årsåldern få se rättvisa skipad. I veckan väcktes åtal mot en 62-årig man från Stockholm. Han pekas ut som ägare till det konto som Greta och de andra kvinnorna satte in pengar på.

Sammanlagt rör det sig om 159 000 kronor i början av mars.

Men 62–åringen har inte gått att knyta direkt till de samtal som utgjort själva bedrägeribrottet. Därför åtalas han endast för penningtvättsbrott.

– Han säger sig inte känna till de här samtalen eller veta vem det är som har använt hans konto, säger kammaråklagare Anita Kjellén, och fortsätter:

– Vilken roll han har haft mer än att hans konto har använts vid överföring av pengarna kan inte jag säga.

De är också drabbade

Kvinna, 83, Småland

förlorade: 50 000 kronor

Kvinna blir uppringd av vad hon tror är en gammal studiekamrat. I slutet av samtalet berättar kvinnan om sin dåliga syn. Bedragaren erbjuder ögondroppar från London för 40 000 kronor. För dyrt, tycker kvinnan, men när bedragaren erbjuder sig att betala hälften så för hon över 20 000 kronor till honom. Ett par dagar senare ringer bedragaren upp igen och ber om ett kortfristigt lån. Kvinnan för då över ytterligare 30 000 kronor.

Kvinna, 90, Stockholm

förlorade: 10 000 kronor

Blir erbjuden medicin från USA av man som säger att han samrått med hennes husläkare. Medicinen kostar 30 000 kronor men det måste gå snabbt. När kvinnan säger att hon bara har en tredjedel erbjuder han sig att betala mellanskillnaden, och kvinnan för över 10 000 kronor till bedragaren.

Kvinna, 87, Västergötland

förlorade: 7 000 kronor

Man ringer och frågar kvinnan hur det går med andningen. Han vill boka in henne på en tid på vård– centralen och erbjuder henne samtidigt en medicin. Kvinnan sätter in 7 000 kronor på 62–åringens konto, efter bedragarens direktiv.

Kvinna, 88, Värmland

Förlorade: 42 500 kronor

Bedragare ringer upp och får kvinnan att tro att han är läkaren som nyss behandlat henne. Återkopplar med dagliga samtal under flera veckor och berättar sedan att det finns en hjärtmedicin i USA som hon kan få för 42 000 kronor. Kvinnan är så tacksam att hon för över 500 kronor extra för hans goda insats.

Huvudmannen på fri fot

Flera poliser med insyn i fallet beskriver 62–åringen som en medhjälpare eller målvakt.

– Den som är huvudman i det här är fortfarande på fri fot, säger Håkan Carlsson.

Han säger att man har fortsatt se brottslighet även efter att polisen kom 62–åringen på spåren.

Senast i tisdags gick landstinget i Uppsala ut och varnade för att man märkt av en våg av bedrägeriförsök i länet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!