Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gränshandeln går på knä: ”Det är stendött, riktigt illa”

Nordby.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Charlottenberg.Foto: LARSERIC LINDEN / GT/EXPRESSEN

Den stängda gränsen mot Norge slår skoningslöst mot gränshandeln.

– Det är stendött. Hela Charlottenberg är stendött. Det är riktigt illa, det är inget att hymla om, säger Kaj Hänninen, vd på Hypermat i Charlottenberg till tidningen Market.

Lägre matpriser än i Sverige och, framför allt, den norska sockerskatten har gjort de svenska köpladorna vid gränsen till vinnare och ägarna rika.

Inför storhelgen är det nu folktomt på de välkända marknadsplatserna i värmländksa Charlottenberg, Nordby och Svinesund i Bohuslän, rapporterar Market i dag.

Branschtidningen har pratat med flera handlare.

– Det är lugna perioder när gränsen är stängd. Vi räknar med att försäljningen har gått ned 80–90 procent, säger Göran Lundgren, driftchef för Nordby Supermarket, till Market.

Heidi Fouganthin, butikschef på Nordby Supermarket:

– Vi är en gränshandelsbutik och det är klart att vi märker att gränsen är stängd, men vi blickar framåt och ser att det blir ett slut på detta och att våra kunder hittar tillbaka.

Gränshandelsbutikerna har endast ett fåtal svenska kunder och många kämpar för sin överlevnad.

– På två månader ryker det ett antal och på tre månader är det många. Alla hoppas på att det ska släppa, annars har man gett upp. Det är en väldigt allvarlig situation, säger säger Kaj Hänninen, vd på Hypermat i Charlottenberg till tidningen Market. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!