En grupp öbor har nu begärt handräckning av kronofogden för att öppna grindarna som spärrar vägen och delar ön. Det är andra gången på två år som fogden kopplas in i just det ärendet.
Markägaren Johan Pensar hävdar att han har rätten på sin sida beträffande vägbråket och hänvisar till lagkraftvunna domar i förvaltningsrätten och kammarrätten.
Samtidigt uppger Pensar för Expressen att han tillgängliggjort en nyckel så att lantbrukaren kan passera för att ha hand om djuren.
Den infekterade bråket på Löparö går flera år bakåt i tiden, vilket Norrtelje Tidning rapporterat om. Expressen har i ett längre reportage tidigare skrivit om den infekterade striden på skärgårdsön.

Bakgrunden är att de året-runt-boende markägarna Anna och Johan Pensar, utflyttade Nackabor, ville skapa en skärgårdsby med 28 nybyggda villor på sina ägor.
Visionen var att få liv i en avfolkad skärgårdsö.
En bilbro, bad- och båtplatser, laddstolpar för elbilar, fiber, skärgårdskrog och reningsverk med mera ingick också i projektet.
Men planerna stötte på patrull och delade ön i två läger.
Löparö har bara 13 fastboende – men desto fler sommarboende. Det finns 230 fritidsfastigheter.
Fälld för hot mot politiker
Fritidshusen har i många fall gått i arv från generation till generation, och nu befarades att den idylliska Bullerbyn-charmen skulle gå förlorad.
– En del vill ha skärgården som ett orört Skansen, suckade Johan Pensar vid Expressens besök för ett halvår sedan.

Hundratals har anmält sitt intresse till projektet, men Norrtälje kommun har inte beviljat något bygglov.
Johan Pensar anser sig motarbetad av kommunen. I vredesmod skickade han meddelande med mycket hårda ord och en bild på en pistol till flera politiker.
Det resulterade i polisanmälan, åtal, rättegång och fällande dom i Norrtälje tingsrätt i november 2021.
Pensar, som hävdade att han av misstag skickat fel bild till politikerna, har överklagat till hovrätten och menar att två av nämndemännen i tingsrätten var jäviga.

Domen i tingsrätten blev villkorlig och han befanns skyldig till misshandel och olaga hot.
Själv anser Pensar att han och hans familj i flera år utsatts för smutskastning och hot i lokala Facebookgrupper, sms och arga brev, vilket till sist fick bägaren att rinna över.
”Ingen som ger sig”
I avvaktan på eventuell förhandling i Svea hovrätt fortsätter stämningen att vara infekterad på ön i Roslagen.
Senaste bråket gäller den väg som Pensar stängt med låsta grindar. Det finns ingen biltrafik på ön men fyrhjulingar nyttjas flitigt.
Lantbrukaren Bo Gesslein behöver använda vägen för att komma åt sina foderbalar. Annars riskerar hans köttdjur att svälta.
– Det står en jäkla traktor i vägen och grinden mot Södergården är låst. Jag måste få upp grinden nu, men kronofogden är så fruktansvärt långsam, säger han till Norrtelje Tidning.
Även fler fastighetsägare på ön hävar att de drabbats av de låsta grindarna på vägen.

Markägaren uppger skriftligen till tidningen att han har rätten på sin sida.
”Den är stängd eftersom vägen är avregistrerad. Ingen har rätt att köra där och jag vill inte räknas som väghållare om det händer något”.
För Expressen uppger Johan Pensar i ett mejl att han erbjudit en lösning på problemet med fodret som lantbrukaren inte kommit åt.
– Vårt erbjudande står fast att han och hans fru får möjlighet att hämta foder via vår gårdsplan, och får tillgång via nyckel för att hämta fodret.
– Det är väl rimligare än att vända sig till kronofogden? Vi är oroliga över kossorna och finns behjälpliga för att lösa situationen.
Johan Pensar hävdar att hans familj senaste månaderna varit utsatta för bland annat vandalisering och olaga hot.
– Det finns alltid ”two sides of a story” men vi ifrågasätter hur vi kan vara de elaka då andra bevisligen förstör och begår skadegörelse?
Konflikten på Löparö tycks inte ha något slut.
– Detta är en konflikt där det är svårt att se någon vinnare. Det är ingen som ger sig på någon sida, säger Carl Juborg, chefredaktör på Norrtelje Tidning som följt grannfejden en längre tid. Han fortsätter:
– Det är ett ämne som berör och engagerar skärgårdsbor och öbor. För oss är det en viktig fråga att bevaka.