Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göran Perssons oro för Sverige: ”Mer sårbara än många andra”

Göran Persson uttrycker nu en oro för tillväxten i Sverige. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Göran Persson menar att den svenska valutan kan komma att bli ett hinder. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Han var finansminister – sedan statsminister.

Och Göran Persson såg till att ta Sverige ur den djupa krisen på 90-talet.

– Det har varit en nästan oavbruten tillväxthistoria, men nu känner jag för första gången på länge en oro, säger Persson till Di.

I dag är han konsult på JKL, och har en rad styrelseuppdrag i näringslivet. 

För 20 år sedan var Göran Persson med och drev igenom budgetsaneringen och de strukturreformer, som enligt många bedömare lagt grunden till Sveriges ekonomiska styrka därefter.

– Sverige har haft en fantastisk period sedan vi gjorde vår budgetsanering på 90-talet. Det har varit en nästan oavbruten tillväxthistoria, men nu känner jag för första gången på länge en oro, säger Göran Persson till Di.

”Det har varit en nästan oavbruten tillväxthistoria, men nu känner jag för första gången på länge en oro, säger Göran Persson till Di.” Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

”Vi är mer sårbara”

Han fortsätter:

– Nästa mandatperiod kommer den att komma: nedgången. Och vi har ett hemmagjort läge som gör att vi är mer sårbara än många andra och som gör att en kris riskerar att slå hårdare mot oss. 

Enligt Göran Persson har Riksbanken målat in sig i ett hörn.

Den misslyckade jakten på inflationen - med en ränta på minus i en glödhet konjunktur - har förutom att  blåsa upp bubblor även fått ned kronan till den lägsta nivån mot euron sedan finanskrisen för tio år sedan.

 

LÄS MER: Göran Persson: Då blir det ett nyval

 

Kronan blir ett hinder

Han menar vidare att Sverige förr eller senare närmar sig en kris där vår lilla och utsatta valuta blir ett hinder.

– Euron har nu ganska många år på nacken och är inte längre ett experiment: Den är ett faktum. Det är den europiska valutan. Vi har sett att länder runtomkring oss klarar sig ganska bra med euron och att farhågorna har kommit på skam, förklarar Göran Persson för Di.

 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!