Göran Persson uttrycker nu en oro för tillväxten i Sverige. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENGöran Persson uttrycker nu en oro för tillväxten i Sverige. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Göran Persson uttrycker nu en oro för tillväxten i Sverige. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Göran Persson menar att den svenska valutan kan komma att bli ett hinder. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLGöran Persson menar att den svenska valutan kan komma att bli ett hinder. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Göran Persson menar att den svenska valutan kan komma att bli ett hinder. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Göran Perssons oro för Sverige: ”Mer sårbara än många andra”

Publicerad

Han var finansminister – sedan statsminister.

Och Göran Persson såg till att ta Sverige ur den djupa krisen på 90-talet.

– Det har varit en nästan oavbruten tillväxthistoria, men nu känner jag för första gången på länge en oro, säger Persson till Di.

I dag är han konsult på JKL, och har en rad styrelseuppdrag i näringslivet. 

För 20 år sedan var Göran Persson med och drev igenom budgetsaneringen och de strukturreformer, som enligt många bedömare lagt grunden till Sveriges ekonomiska styrka därefter.

– Sverige har haft en fantastisk period sedan vi gjorde vår budgetsanering på 90-talet. Det har varit en nästan oavbruten tillväxthistoria, men nu känner jag för första gången på länge en oro, säger Göran Persson till Di.

”Det har varit en nästan oavbruten tillväxthistoria, men nu känner jag för första gången på länge en oro, säger Göran Persson till Di.”Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

”Vi är mer sårbara”

Han fortsätter:

– Nästa mandatperiod kommer den att komma: nedgången. Och vi har ett hemmagjort läge som gör att vi är mer sårbara än många andra och som gör att en kris riskerar att slå hårdare mot oss. 

Enligt Göran Persson har Riksbanken målat in sig i ett hörn.

Den misslyckade jakten på inflationen - med en ränta på minus i en glödhet konjunktur - har förutom att  blåsa upp bubblor även fått ned kronan till den lägsta nivån mot euron sedan finanskrisen för tio år sedan.

 

LÄS MER: Göran Persson: Då blir det ett nyval

 

Kronan blir ett hinder

Han menar vidare att Sverige förr eller senare närmar sig en kris där vår lilla och utsatta valuta blir ett hinder.

– Euron har nu ganska många år på nacken och är inte längre ett experiment: Den är ett faktum. Det är den europiska valutan. Vi har sett att länder runtomkring oss klarar sig ganska bra med euron och att farhågorna har kommit på skam, förklarar Göran Persson för Di.

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen