Göran Perssons egna företag - en stor ekonomisk succé

Foto: Anna-karin Nilsson / Expressen
Foto: MATTIAS HOLGERSSON

Göran Perssons privata bolag är rena vinstmaskinen.

Nya siffror visar att bolaget, som den tidigare statsministern och nyvalde ordföranden för Swedbank driver med hustrun Anitra, gör sitt bästa resultat sedan det bildades 2008.

Den är den senaste årsredovisningen för det egna bolaget som avslöjar att det går mycket bra för Göran Persson och hustrun Anitra Steen som driver företaget med 50 procent var som ägare.

Efter sina år som statsminister sadlade Göran Persson delvis om och blev senior rådgivare hos konsultbyrån JKL och tog också en del styrelsejobb. Men huvudfokus la han på verksamheten med den egna gården Torp vid sjön Båven i Sörmland där han tillsammans med hustrun Anitra Steen byggt upp en verksamhet med köttkor och skogsskötsel i bolaget Baven AB där även konsultverksamheten för JKL finns inrymd.

Makarnas bolag Baven AB gör sitt bästa resultat sedan det bildades 2008.

Göran Persson och hustrun Anitra Steen kan glädja sig åt en rekordomsättning i det egna bolaget. Årsredovisningen för 2018 visar på en omsättning på 13,2 miljoner kronor..
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Efter att ha legat strax under tio miljoner kronor i nettoomsättning under flera år så slog företaget rekord med råge förra året.

Omsättningen nådde nästan 13,2 miljoner kronor för 2018. Det kan jämföras med 9,7 miljoner under 2017 och 2016 samt 8,5 miljoner 2015.

Göran Persson lever som han lär

Den tidigare ordföranden för Socialdemokraterna blev delvis känd för att säga att den som är satt i skuld är icke fri. Bolaget har en soliditet på 90,8 procent. 

Drygt 9 miljoner i vinst

När utgifter och skatter var betalda för 2018 återstår knappt 9,2 miljoner kronor. Aktieägarna, alltså äkta paret Persson/Steen plockade ut 650 000 kronor i utdelning. Resten av vinsten har plöjts ner i företaget. Det egna kapitalet uppgår nu till 45,6 miljoner kronor.

Göran Persson berättade nyligen i Expressen om hur han trivs med sin verksamhet ute på gården Torp.

– Torp är mitt hem, min bas och mitt stora projekt. Det har vi gemensamt Anitra och jag. Det kommer vi inte att släppa. Tvärt om, berättade han inför att han skulle väljas som styrelseordförande i Swedbank och där agera städare efter bankens alla haverier.

Trodde aldrig att han skulle få chansen

Göran Persson lägger personligen mycket energi på verksamheten och har inga planer på att överge sina Herefordkor ute på gården.

– Det här med jordbruket och skogsbruket har varit oerhört kul. Jag trodde aldrig att jag skulle få den chansen. Att få ägna sig åt det jag har gjort de senaste tio åren ordentligt. Vi har byggt ett ordentligt jordbruk med allt från ett bostadshus, nya ladugårdar, ekonomibyggnader till nya djurbesättningar, berättade han stolt.

Men Göran Persson har tvingats dra ner sitt engagemang på gården på grund av ordförandejobbet i Swedbank. Hustrun Anitra har gått in som den enda ordinarie styrelsemedlemmen i bolaget och dottern Linnena är numera suppleant.

– Jag måste dra ner på antalet styrelseordförandeskap, sa Göran Persson själv sedan han dagarna innan invalet i  Swedbanks styrelse lämnade det bolagets styrelse.

Fakta Göran Persson

Göran Persson, 70 år.

Hustru Anitra Steen, 70.

Bor: Den egna gården Torp i Sörmland där makarna bedriver jord och skogsbruk.

Jobb: Senior advisor/rådgivare hos konsultfirman JKL.

Nyvald ordförande i Swedbank med uppdrag att städa upp i banken.

Ordförande i statliga gruvjätten LKAB.

Sveriges finansminister 1994-1996.

Statsminister 1996-2006.