"Den stora faran, som ingen riktigt pratar om, är att vi kan stå inför en ny internationell finanskris utan att euron är säkrad", säger Göran Persson. Foto: Jessica Gow/TT

"Den stora faran, som ingen riktigt pratar om, är att vi kan stå inför en ny internationell finanskris utan att euron är säkrad", säger Göran Persson.

 Foto: Jessica Gow/TT

Göran Persson varnar för en ny finanskris

Publicerad

Världen kan stå inför en ny internationell finanskris.

Det varnar Göran Persson för i en stor intervju i Dagens industri.

– Det finns stora risker med de här jättelika bubblorna som blåsts upp. Och blir det en allvarlig kris kommer det att innebära en mycket stor påfrestning mot euron, säger han till tidningen.

Europa oroas just nu för vad ett kommande Brexit kan betyda. Men det finns ett värre hot enligt den före detta statsministern Göran Persson: världen kan stå inför en ny internationell finanskris som kan slå hårt mot Europa.

– Den stora faran, som ingen riktigt pratar om, är att vi kan stå inför en ny internationell finanskris utan att euron är säkrad, säger den före detta statsministern, när han intervjuas av Dagens industri.

Världsekonomin skör

Persson hade under sina år som finansminister och statsminister en viktig roll i den europeiska politiken. Han menar att bakgrunden till hans resonemang om en ny hotande finanskris ligger i den sköra världsekonomin.

Han pekar i intervjun med Di ut den expansiva penningpolitiken runtom i världen och centralbankernas väldigt låga räntor och kvantitativa lättnader som bidragande orsaker till en finanskris.

– Det finns stora risker med de här jättelika bubblorna som blåsts upp. Och blir det en allvarlig kris kommer det att innebära en mycket stor påfrestning mot euron, säger han till Di.

Brexit kan bli triggern

Han målar upp ett framtidsscenario där ett större land i eurogruppen hamnar i ett krisläge och menar att det då inte kommer att kunna lösas vid ett förhandlingsbord där man frågar vem som har pengar.

Men i den europeiska debatten ligger fokus på ett annat tänkbart hot, nämligen risken att Storbritannien lämnar EU-samarbetet.

Han är inte orolig för vad den brittiska folkomröstningen kommer att betyda för EU i stort, men menar dock att risken är att ett brittiskt nej kan utlösa den finansiella kris som oroar honom.

– Det skulle kunna bli triggern för en internationell finansiell oro. Men grunden till den har byggts upp ändå och kommer inte det här att utlösa den så blir det något annat, säger Persson i intervjun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen