Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göran Persson tar över gruvjätten LKAB

Förre statsminister Göran Persson. Foto: Christian Örnberg
Näringsminister Mikael Damberg. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

För två år sedan lämnade han oväntat sin ordförandepost i skogsbolaget Sveaskog.

Nu får Göran Persson ett nytt, statligt toppuppdrag:

ordförande i gruvjätten LKAB.

– Jag är glad att han har accepterat. LKAB är inte vilket bolag som helst, säger näringsminister Mikael Damberg, S.

Sveriges förre socialdemokratiske statsminister landar ett nytt toppjobb. Han blir ordförande i gruvbolaget LKAB, som Svenska Dagbladet först rapporterade om.

Det gläder näringsministern.

– Jag är först och främst glad att han har accepterat. LKAB är en hörnsten i den statliga bolagsportföljen med lång historia och stort värde, det är inte vilket bolag som helst, säger Mikael Damberg.

Gruvbolaget LKAB får Göran Persson som ordförande. Foto: Fredric Alm / LKAB / PRESSBILDER

Gruvbolaget har stått inför stora utmaningar de senaste åren. Bland annat landade förlusten för 2016 på totalt en miljard kronor, enligt SvD. Dessutom ska hela Kiruna flyttas, bolaget har nyligen bytt vd och järnmalmspriserna är låga.

Nu ska Göran Persson styra LKAB rätt.

Damberg: LKAB in i en ny fas

– Nu går bolaget in i en ny fas där det handlar om att fortsätta samhällsomvandlingen men också om hur LKAB ska se ut efter 2030. Där tror jag att Göran Persson är en stark ordförande som kan säkra en långsiktig, hållbar gruvdrift, säger Mikael Damberg.

Han berättar varför man har valt just Göran Persson:

– Han har som tidigare statsminister bred erfarenhet, kan hantera komplexa situationer och är beslutsam. Men vi har också erfarenhet av honom eftersom han varit ordförande för ett annat statligt bolag.

Göran Persson har tidigare varit ordförande i skogsbolaget Sveaskog, men i maj 2015 lämnade han oväntat ordförandeposten – bara en månad efter att ha blivit omvald. LKAB tvingades då till en extra bolagsstämma, skriver SvD.

Haft dialog med Göran Persson

Mikael Damberg och Göran Persson har haft en dialog under "en längre tid" – och nu kändes ordförandebeslutet rätt. Den förre statsministern tillträder sitt nya uppdrag vid bolagsstämman i Luleå den 27 april.

Flera utmaningar väntar.

– Först ska han se till att LKAB fortsätter att vara ett effektivt bolag, det är fortfarande stark konkurrens på marknaden. Det andra är att fortsätta leverera på samhällsomvandlingen men det absolut viktigaste för Göran Persson är att fokusera på att ha en fortsatt hållbar gruvdrift efter 2030, säger Damberg.

Det kommer att bli fler förändringar i LKAB:s styrelse, men det är ingenting som Mikael Damberg vill offentliggöra i nuläget.

LKAB kan inte kommentera den nya ordföranden på grund av att det är en ägarfråga.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!