Göran Persson är delägare i två bolag som tillhör den svenska skogsinvesteraren Greengold. Foto: Anna-Karin NilssonGöran Persson är delägare i två bolag som tillhör den svenska skogsinvesteraren Greengold. Foto: Anna-Karin Nilsson
Göran Persson är delägare i två bolag som tillhör den svenska skogsinvesteraren Greengold. Foto: Anna-Karin Nilsson
Göran Persson var tidigare statsminister. Här med hustrun Anitra Steen. Foto: Cornelia NordströmGöran Persson var tidigare statsminister. Här med hustrun Anitra Steen. Foto: Cornelia Nordström
Göran Persson var tidigare statsminister. Här med hustrun Anitra Steen. Foto: Cornelia Nordström

Göran Persson kopplas till skogsskandal

Publicerad

Sveriges förre statsminister Göran Persson är delägare i två bolag som tillhör den svenska skogsinvesteraren Greengold.

Bolaget har tjänat 100 miljoner på att förvalta skog åt Rumänien men nu avslöjar ATL, Lantbrukets affärstidning, att det förekommit både mutor och penningtvätt under affärernas gång, skriver Svenska Dagbladet.

Lantbrukets affärstidning, ATL har granskat affären från 2015 då det amerikanska universitetet Harvard sålde 33 600 hektar skog i Rumänien till svenska Ikea Group. Enligt tidningen ska det ha förekommit både tvivelaktigheter och skandaler under hanteringen av affären.

Den lokale inköparen ska ha dömts för mutbrott och penningtvätt, ägarförhållandena ska ha varit oklara och säljare ska dessutom ha erbjudit mark de inte ägde till försäljning.

Göran Persson är en av delägarna

ATL har i sin tur tagit del av den granskning journalistnätverket Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP gjort. Granskningen avslöjar att det har varit mycket lönsamt för Greengold att förvalta skogsmarken i Rumänien.

Greengold har två bolag, ett kommanditbolag och ett aktiebolag och ATL har gått igenom bolagens årsredovisningar, aktieböcker och protokoll. En av delägarna är sedan 2015 före detta statsminister Göran Persson.

Göran Persson var tidigare statsminister. Här med hustrun Anitra Steen.Foto: Cornelia Nordström

Göran Persson: "Mindre utdelning"

Enligt ATL:s granskning så tros pengarna från skogsförvaltningsaffären ha hamnat i kommanditbolaget och samma år delades sammanlagt 59,5 miljoner kronor ut till delägarna. Exakt hur mycket de fick är dock oklart, enligt ATL.

Göran Persson uppger dock att det inte rörde sig om några stora summor.

– Jag har haft en mindre utdelning. Ingenting annat än så, säger han till ATL, enligt Svenska Dagbladet.

Han säger sig veta om att den rumänska inköparen dömts för brott men säger att det hanterats från företagets sida. Göran Persson säger även till ATL att han ”det största förtroende för de här människorna”, enligt Svenska Dagbladet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen