Göran Persson kopplas till skogsskandal

Göran Persson är delägare i två bolag som tillhör den svenska skogsinvesteraren Greengold.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Göran Persson var tidigare statsminister. Här med hustrun Anitra Steen.
Foto: Cornelia Nordström

Sveriges förre statsminister Göran Persson är delägare i två bolag som tillhör den svenska skogsinvesteraren Greengold.

Bolaget har tjänat 100 miljoner på att förvalta skog åt Rumänien men nu avslöjar ATL, Lantbrukets affärstidning, att det förekommit både mutor och penningtvätt under affärernas gång, skriver Svenska Dagbladet.

Lantbrukets affärstidning, ATL har granskat affären från 2015 då det amerikanska universitetet Harvard sålde 33 600 hektar skog i Rumänien till svenska Ikea Group. Enligt tidningen ska det ha förekommit både tvivelaktigheter och skandaler under hanteringen av affären.

Den lokale inköparen ska ha dömts för mutbrott och penningtvätt, ägarförhållandena ska ha varit oklara och säljare ska dessutom ha erbjudit mark de inte ägde till försäljning.

Göran Persson är en av delägarna

ATL har i sin tur tagit del av den granskning journalistnätverket Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP gjort. Granskningen avslöjar att det har varit mycket lönsamt för Greengold att förvalta skogsmarken i Rumänien.

Greengold har två bolag, ett kommanditbolag och ett aktiebolag och ATL har gått igenom bolagens årsredovisningar, aktieböcker och protokoll. En av delägarna är sedan 2015 före detta statsminister Göran Persson.

Göran Persson var tidigare statsminister. Här med hustrun Anitra Steen.
Foto: Cornelia Nordström

Göran Persson: "Mindre utdelning"

Enligt ATL:s granskning så tros pengarna från skogsförvaltningsaffären ha hamnat i kommanditbolaget och samma år delades sammanlagt 59,5 miljoner kronor ut till delägarna. Exakt hur mycket de fick är dock oklart, enligt ATL.

Göran Persson uppger dock att det inte rörde sig om några stora summor.

– Jag har haft en mindre utdelning. Ingenting annat än så, säger han till ATL, enligt Svenska Dagbladet.

Han säger sig veta om att den rumänska inköparen dömts för brott men säger att det hanterats från företagets sida. Göran Persson säger även till ATL att han ”det största förtroende för de här människorna”, enligt Svenska Dagbladet.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!