Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göran Persson klar för LKAB – detta tjänar han

Foto: EVELINA CARBORN EXP

Göran Persson har tagit plats som ny ordförande i gruvjätten LKAB. 

– Största utmaningen blir att utveckla en gruvproduktion som är koldioxidfri, säger förre statsministern, till NSD. 

Arvodet för att leda styrelsen: 615 000 per år.

I slutet av mars stod det klart att Göran Persson får ett nytt statligt toppuppdrag, nämligen som ordförande i gruvjätten LKAB. 


LÄS MER: Göran Persson tar över gruvjätten LKAB  

Vid årsstämman i går torsdag valdes han till ny ordförande i det statliga bolaget. 

Samma dag tog Göran Persson plats i styrelsen för den åländska koncernen Wiklöf Holding.

– Det är en mycket kunnig person med enormt bred erfarenhet”, säger bolagets ägare och styrelseordförande Anders Wiklöf till Ålandstidningen. 

Koncernen har en bred verksamhet inom allt från livsmedels- och byggvaruhandel till helikopterräddning. Genom dotterföretaget ME Group distribuerar koncernen distribuerar bland annat alkoholvaror till svenska Systembolaget, finska Alko och taxfreeförsäljning på kryssningsfartyg.

Persson betonar lagandan

Om sin nya roll i gruvjätten LKAB har Göran Persson inför utnämningen varit noga med att betona han inte är någon gruvexpert.

– En styrelse är ett lag och jag har varit med om svåra förändringar och beslut i andra sammanhang. Jag kan också sätta in LKAB:s verksamhet i ett internationellt perspektiv, inte minst i Bryssel, säger han i en intervju med Norrbotten Media. 

Persson tycks dock ha lagt ut sin kursinriktning för styrelseuppdraget.

– Största utmaningen blir att utveckla en gruvproduktion som är koldioxidfri, sa Persson, enligt tidningen NSD.  

Han poängterar vidare att det viktigaste för kommunerna är att LKAB fortsätter att utvecklas.

Årsstämman i LKAB ägde rum den 27 april 2017 på Vetenskapens Hus i Luleå. Göran Persson valdes till ny styrelseordförande och Gunnar Axheim och Gunilla Saltin valdes in som nya styrelseledamöter. 

LKAB står inför stora utmaningar

Gruvbolaget LKAB har stått inför stora utmaningar de senaste åren. Bland annat landade förlusten för 2016 på totalt en miljard kronor, enligt SvD. Dessutom ska hela Kiruna flyttas, bolaget har nyligen bytt vd och järnmalmspriserna är låga.

Näringsminister Mikael Damberg, S, har tidigare uttryckt glädje över att Persson accepterat rollen. De hade en dialog i frågan en längre tid, har SvD uppgett. 

– Nu går bolaget in i en ny fas där det handlar om att fortsätta samhällsomvandlingen men också om hur LKAB ska se ut efter 2030. Där tror jag att Göran Persson är en stark ordförande som kan säkra en långsiktig, hållbar gruvdrift, sa Mikael Damberg till Svenska Dagbladet.  

Han pekade på Göran Perssons erfarenheter från statsministerposter, förmåga att hantera komplexa situationer och beslutsamhet som anledning till att han valdes för posten. 

Den tidigare statsministern får årligen 615 000 kronor för uppdraget.

Andra styrelsemedlemmar i LKAB, som tidigare SVT-chefen Eva Hamilton, får 270 000 kronor. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!