Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gör så här med pengarna föräldrarna sparat till dig

Studenten Linus sparade ihop en kvarts miljon – här ger han sina bästa tips.
Ta inte ut fonderna just nu, om du fått tillgång till sparande som dina föräldrar lagt upp, råder privatekonomen.Foto: Colourbox
Värdet på fonder och aktier har rasat efter coronautbrottet.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.Foto: Pressbild / Pressbild

Har dina föräldrar sparat en slant varje månad fram till din 18-årsdag?

Troligen ligger pengarna i fonder som minskat kraftigt nu.

– Ett gott råd är att försöka vänta med att ta ut beloppet om det är placerat i fonder, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Det finns många sätt att spara pengar för sina barn inför framtiden. Sparkonton, fonder, kapitalförsäkring eller investeringssparkonto, ISK, är det vanligaste.

Om du är lyckligt lottad och har föräldrar som kunnat spara åt dig fram till 18-årsdagen, och är i den åldern nu, kanske det känns lite osäkert med pengarna när börsen rasar och värdet på aktier och fonder snabbt minskat med tvåsiffriga procenttal.

”Flytta över lite i taget”

Ingela Gabrielssons råd är att vänta med att ta ut pengar som är placerade i fonder.

– När börsen återhämtar sig kommer också detta sparande att stiga i värde igen. Om pengarna står på ett sparkonto kan det bli ett bra tillfälle att lite i taget flytta över det till fonder. Man får många fondandelar när börsen står lågt, och det blir en bra värdestegring när börsen stiger igen.

Hon råder dem som just fått eller snart får tillgång till ett större sparande som föräldrarna lagt upp, att ha lite is i magen.

– Ta reda på vad dina föräldrar haft för syfte med att spara till dig så att du kan planera på ett bra sätt så att pengarna verkligen kommer till god nytta för dig.

Det ska du tänka på om "18-årskontot"

Kolla upp med dina föräldrar hur det var tänkt med pengarna som avsatts för dig.

Kanske kan det vara grundplåten till en kontantinsats till ditt första boende.

Om du bränner allt på resor och prylar är det sedan i stort sett omöjligt att spara ihop en liknande summa igen, till exempel till en kontantinsats.

Om det går att vänta med att ta ut pengarna så är det att rekommendera nu, särskilt om det är placerat i fonder. När börsen återhämtar sig kommer fondandelarna också att stiga bra.

Är du osäker kring sparandet kan du boka tid med en rådgivare på banken.

Ingela Gabrielsson poängterar att det är viktigt att alla föräldrar som vill börja spara till sina barn tar ställning till om sparandet ska ske i barnets namn, eller i eget namn. 

– När sparandet sker i barnets namn blir det tillgängligt på 18-årsdagen och det kan ibland vara för tidigt. Det finns många exempel på ungdomar som glatt spenderar hela beloppet på resor och liknande vilket många gånger inte har varit föräldrarnas syfte.

Kapitalförsäkring ett alternativ

Ett alternativ är att i stället spara till barnet i en kapitalförsäkring där föräldrarna kan bestämma vid vilken ålder sparandet ska bli tillgängligt.

– De kan välja 20-årsdagen eller 25-årsdagen eller vad man tycker kan vara lämpligt. På så sätt skyddar man sparandet från att gå upp i rök på en 18-årsdag, förklarar Nordea-ekonomen.

Så mycket kan det bli på 18 år

Sajten Buffert.se har gjort en uträkning på hur mycket du sparat ihop om du sätter in 250 kronor, 500 kronor respektive 1 000 kronor i månaden fram tills dess att barnet fyller 18 år. Summan är uträknad baserad på en avkastning på sju procent.

250 kronor/månad i 18 år: 105 825 kronor

500 kronor/månad i 18 år: 211 649 kronor

1 000 kronor/månad i 18 år: 423 298 kronor

Även om du bara har råd med en lägre summa än i exemplen, kanske 100 kronor, så hinner det ändå bli en rejäl slant till ditt barns 18-årsdag.

 

 

TV: Bästa spartipsen när det är kärvt

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!