FYLLER PÅ PORTFÖLJEN. H&M:s storägare Stefan Persson har nyligen köpt nya aktier i klädjätten. Det kan ses som ett tecken på att kursen är på väg upp. Foto: Göran Granlund
FYLLER PÅ PORTFÖLJEN. H&M:s storägare Stefan Persson har nyligen köpt nya aktier i klädjätten. Det kan ses som ett tecken på att kursen är på väg upp. Foto: Göran Granlund

Gör rätta klippen med insiderkoll

Publicerad
Uppdaterad
Vill du bli en vinnare på börsen - ta rygg på proffsen som sitter på insiderkunskap.
Expressen har kartlagt vad börskändisarnas köpt och sålt på senare tid.
Mest aktiva har tungviktare som Stefan Persson och Fredrik Lundberg varit.
Efter förra sommaren syntes en tydlig trend med personer med insiderkunskap på börsen som sålde aktier. En del förklarades av vinsthemtagningar, men det fanns också en oro för att luften skulle gå ur börsen.
Nu har det vänt. Enligt fondbolaget Scientia, som är specialiserat på att följa insiderhandel på aktier har köp dominerat under februari.
- Aktiviteten stiger just nu och det syns en tendens att insynspersoner har köpt ganska mycket på senaste tid, säger Erik Lidén, vd för Scientia.

Industrin het

Just nu är tunga industribolag heta med 83 procent köp av insideraffärerna, sällanköpshandel som H&M och andra aktier har 90 procent köp och även branschen finans och fastigheter ligger på 90 procent köp bland insiderpersonerna.
Finansmannen Fredrik Lundberg har varit en tung köpare under de senaste tre månaderna som Expressen granskat. I sin roll som storägare i Volvo och Handelsbanken har han ökat på ägandet med en miljard per bolag. Även Stefan Persson har tankat rejält på börsen och köpt extra H&M-aktier som nu är värda 1,5 miljarder.

Tydligt vid IT-bubblan

- Insider sänder tydliga signaler kring sitt eget bolag och om de köper mycket kan man förvänta sig att bolaget kommer gå bra.
- Det var också tydligt under IT-bubblan där insiders klev ur i tid och för de som tog rygg på rätt personer den gången blev aktierna en god affär, säger Erik Lidén till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen