Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gör rätta klippen med insiderkoll

FYLLER PÅ PORTFÖLJEN. H&M:s storägare Stefan Persson har nyligen köpt nya aktier i klädjätten. Det kan ses som ett tecken på att kursen är på väg upp.
Foto: Göran Granlund

Vill du bli en vinnare på börsen - ta rygg på proffsen som sitter på insiderkunskap. 

Expressen har kartlagt vad börskändisarnas köpt och sålt på senare tid.  

Mest aktiva har tungviktare som Stefan Persson och Fredrik Lundberg varit.

Efter förra sommaren syntes en tydlig trend med personer med insiderkunskap på börsen som sålde aktier. En del förklarades av vinsthemtagningar, men det fanns också en oro för att luften skulle gå ur börsen.

 Nu har det vänt. Enligt fondbolaget Scientia, som är specialiserat på att följa insiderhandel på aktier har köp dominerat under februari.

 - Aktiviteten stiger just nu och det syns en tendens att insynspersoner har köpt ganska mycket på senaste tid, säger Erik Lidén, vd för Scientia.

Industrin het

 Just nu är tunga industribolag heta med 83 procent köp av insideraffärerna, sällanköpshandel som H&M och andra aktier har 90 procent köp och även branschen finans och fastigheter ligger på 90 procent köp bland insiderpersonerna.

 Finansmannen Fredrik Lundberg har varit en tung köpare under de senaste tre månaderna som Expressen granskat. I sin roll som storägare i Volvo och Handelsbanken har han ökat på ägandet med en miljard per bolag. Även Stefan Persson har tankat rejält på börsen och köpt extra H&M-aktier som nu är värda 1,5 miljarder.

Tydligt vid IT-bubblan

 - Insider sänder tydliga signaler kring sitt eget bolag och om de köper mycket kan man förvänta sig att bolaget kommer gå bra. 

 - Det var också tydligt under IT-bubblan där insiders klev ur i tid och för de som tog rygg på rätt personer den gången blev aktierna en god affär, säger Erik Lidén till Expressen.

FAKTA

SÅ SKAFFAR  DU DIG INSIDERKOLL


Information om en hög chef, styrelseledamot eller storägare har köpt eller sålt aktier i ett bolag är offentlig och ska omedelbart rapporteras av börsbolaget till Finansinspektionen.

Kolla på Finansinspektionens hemsida under fliken marknadsinformation/ insynsregistret. Informationen finns också tillgänglig på de större affärstidningarnas sajter, exempelvis hos Dagens Industri.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!