Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Googles sökmotor kan försvinna i Australien

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Foto: SHUTTERSTOCK

Google kan snart vara ett minne blott i Australien.

Det säger IT-företagets Australienchef till landets publicister – som krävt att sökmotorn ska betala för att få använda sig av deras artiklar, enligt The Guardian

Australiska tidningar har länge retat sig på att Google länkar till deras artiklar och på så vis får annonsintäkter på deras arbete – helt utan att dela med sig av den summan. 

Ett lagförslag har därför satts samman som, om det klubbades igenom, skulle kräva att Google betalar för artiklar som dyker upp i deras sökresultat.

Google har ställt sig mycket kritisk till förslaget, som de menar skulle tvinga dem att helt ta bort sökmotorn för australiska användare.

– Skulle det bli lag ger det oss inget annat val än att sluta tillhandahålla ”Google Search” i Australien, säger företagets Australienchef Mel Silva i ett uttalande.

”Finns andra vägar att ta”

Silva ville dock inte kalla sitt uttalande för ett hot, utan sa att det var företagets ”värsta tänkbara scenario” ifall förslaget går igenom i sin nuvarande form. 

– Att dra in våra tjänster i Australien är det sista som Google vill ska hända, särskilt då det finns andra vägar att ta, säger hon enligt The Guardian.

Vidare säger hon att Google gärna sätter sig ner och förhandlar med publicisterna för att komma fram till en lösning.

Smarta högtalare: ”Amazon och Google kommer fortsätta dominera”
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!