Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Google lämnar Huawei – Gmail och Youtube bort

Telekomföretaget Huawei stoppas av Google – som avbryter allt samarbete med telekomföretaget. Foto: IMAGINECHINA / DA QING - IMAGINECHINA/SIPA USA SIPA USA
”Huawei kommer bara att kunna använda den offentliga versionen av Android och kommer inte att kunna få tillgång till appar eller tjänster från Google”. Foto: MATT ROURKE / AP TT / NTB SCANPIX

Google avbryter allt samarbete med telekomföretaget Huawei, enligt en källa till Reuters.

Beskedet slår hårt mot de Huawei-frälsta – som inte kommer ha tillgång till populära appar som Gmail och Youtube.

– Huawei kommer bara att kunna använda den offentliga versionen av Android och kommer inte att kunna få tillgång till appar eller tjänster från Google, säger källan.

USA:s president Donald Trump utlyste förra veckan nationellt nödläge i syfte att skydda amerikanska telekombolag från utländskt spionage.

Nu avbryter IT-jätten Google allt sitt samarbete med det kinesiska telekomföretaget Huawei. Det gäller allt kring överföring av hårdvara, mjukvara och tekniska tjänster. Undantaget gäller för produkter med öppen källkod. Allt enligt en källa till Reuters.

Ingen tillgång till populära appar

Det avbrutna samarbetet kommer att få stora konsekvenser för mobiltillverkaren. 

– Huawei kommer bara att kunna använda den offentliga versionen av Android och kommer inte att kunna få tillgång till appar eller tjänster från Google, säger källan till Reuters.

Huawei telefonerna kommer inte få fortsatta uppdateringar av operativsystemet Android. De kommande telefonmodellerna kommer inte heller ha tillgång till de populära tjänsterna och apparna som Gmail, Google Play Store, Youtube och Google Chrome. All teknisk support kommer också upphöra.

Huawei meddelar att man kommer att fortsätta rulla ut säkerhetsuppdateringar och att erbjuda service på existerande telefoner och surfplattor.

Telekomföretaget kommer fortfarande ha tillgång till Androidversionen som går under öppen källkodlicens. 

Google avbryter samarbete med Huawei. Foto: JULIEN DE ROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Attacken riktad mot Huawei

Donald Trump nämnde i sitt beslut USA:s sårbarhet för att utsättas för utländskt spionage genom telekombolagen – och det kan tolkas som en politisk attack mot Kina, skrev Washington Post.

– Presidenten har klargjort att denna administration kommer att göra vad som krävs för att hålla Amerika säkert och välmående och för att skydda Amerika från utländska aktörer som aktivt och alltmer skapar och utnyttjar sårbarheter i information och kommunikationsteknikinfrastruktur och tjänster i USA, sa Vita husets presstalesperson Sarah Sanders.

Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Enligt CNN var attacken riktad mot Huawei. I ett uttalande svarade telekomföretaget att försöken att hindra företaget från den amerikanska marknaden kommer att skada USA och landets utveckling av 5G-teknologi, skrev CNBC.

”Det här lämnar USA till sämre och dyrare alternativ. Dessutom kommer orimliga begränsningar att inkräkta på Huaweis rättigheter och ge upphov till andra allvarliga juridiska diskussioner”, skriver företaget.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!