Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Glassen kan sluta säljas – efter starka reaktionerna

Försäljning- och marknadschefen Felix Muntzing om bedömningen som kommer att göras.
Glassen ”Sitting Bull” kan plockas bort efter kritiken.
Foto: PELLE ERICSSON
Sitting Bull var i slutet av 1800-talet hövding över urfolket sioux i USA.
Foto: OKÄND
Glassens förpackning anses vara stereotyp och kränkande.
Foto: LEIF JACOBSSON / GT/EXPRESSEN

Triumfglassen ”Sitting Bull” kan komma att plockas bort ur sortimentet, sedan bilderna på förpackningen kritiserats för att vara stereotypa och kränkande, skriver SVT Väst.

Glasstillverkaren har på sociala medier och via sin kundtjänst fått reaktioner på storsäljarens namn och formgivning, och överväger nu att antingen döpa om den, byta utseende på den eller sluta sälja glassen.

– Tiderna förändras. Vi behöver göra en ny bedömning gällande varumärket och utseendet och allt som hör till produkten, säger Felix Müntzing, försäljnings- och marknadschef på Triumf Glass, till SVT. 

NFL-laget Redskins byter namn efter kritiken

Glassen började säljas 1983 och har fått sitt namn efter Sitting Bull, som i slutet av 1800-talet var hövding över urfolket sioux i USA. 

Den senaste tiden har en debatt pågått i USA kring NFL-laget Washington Redskins, vars namn och logga har kritiserats för att kränka USA:s ursprungsbefolkning. 

Frågan har sedan tidigare varit infekterad och ägaren Daniel Snyder har vägrat ändra namnet. Efter vårens Black Lives Matter-protester har trycket dock ökat på laget och under måndagen släppte laget ett pressmeddelande där de meddelar att laget kommer att ändra både namn och logga. 


NFL-klubben skrotar kritiserade namnet.