Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gina Tricot i konflikt om Skam-kollektion

T-tröja från Gina Tricot med texten ”Livet er nå”.
Foto: Gina Tricot
T-tröja med texten ”Team Noora”.
Foto: Gina Tricot
”Kosegruppa” står det på den här tröjan.
”Isak + Even” – välbekanta namn för alla som sett säsong tre av ”Skam”.
Foto: Gina Tricot
Huvudkaraktärerna i ”Skam”: Noora, Vilda, Sana, Chris och Eva.
Foto: NRK

Gina Tricots populära ”Skam”-kollektion har fått norska NRK att reagera.

– Det de gör kan strida mot god affärssed, säger tv-kanalens advokat Kari Anne Lang-Ree.

Det är NRK som först berättat om kontakten med den svenska klädkedjan.

Norges motsvarighet till SVT ligger bakom den enorma tv-succén ”Skam”, vars fjärde säsong just nu går att streama på SVT Play.

Gina Tricot, som ofta hämtat inspiration och idéer till sina kollektioner från populärkulturen, har nyligen lanserat en serie t-tröjor med citat och anslag från den norska tv-serien.

En tröja har ett hjärta med texten ”Isak + Even”, på en annan står det ”Team Noora”. Man behöver inte tillhöra seriens mest hängivna fans för att inse var namnen är hämtade från.

Men även mindre direkta uttryck ur serien – som ”Kosegruppa”, ”Livet er nå” och ”Hooke” – leder tankarna åt samma håll.

Inväntar Gina Tricots svar

Inspiration eller stöld?

Det är det NRK:s advokat och Gina Tricots håller på att reda ut.

– För att få grepp om det hela har vi bett Gina Tricot att redovisa hur kollektionen ser ut, hur stor den är och vad som använts från ”Skam”. De ska återkomma med detta på måndag, säger Kari Anne Lang-Ree.

Förhoppningen, säger NRK:s advokat, är att konflikten ska lösas ”fredligt” med Gina Tricot.

Om inte kan det väckas krav på ersättning samt att kläder återkallas från butiker.

Vanligt med ”Skam”-tröjor

Gina Tricot är varken ensamma eller först med att lansera kläder som hämtar inspiration från ”Skam”.

Att NRK reagerat just nu beror på hur kollektionen är upplagd. Man har använt citat från serien och sedan kombinerat med namn och ord som kopplas till ”Skam”.

– Det handlar också om volym, säger Kari Anne Lang-Ree.

Gina Tricot har sedan starten 1997 vuxit rejält.

Noora i ”Skam”.
Foto: NRK

I dag har man 180 butiker i fem europeiska länder och säljer via nätet kläder i 30 länder. Företaget har drygt 2 000 anställda.

NRK har överösts av förslag från företag runt om i hela världen som vill använda ”Skam” i sina produkter.

”Vi säger konsekvent nej”

– Vi säger konsekvent nej till alla som kontaktar oss. Vi vill att ”Skam” ska vara en arena för norsk ungdom och inte en marknadsplats för kommersiella aktörer. ”Skam” ska inte kopplas till en eller två aktörer, utan till NRK, säger Kari Anne Lang-Ree.

NRK har inte enskild rätt till vissa specifika ord som ”drittsekk” eller ”hooka”, inte heller namn som ”Noora” eller ”Chris”.

”Skam” är en omåttligt populär serie, långt utanför Norges gränser.
Foto: NRK

– Det är inget vi kan eller önskar ha monopol på. Men när det gäller citat från ”Skam” så måste vi värdera om det strider mot upphovsrättslagar. Och om man bygger en hel kollektion på teman från ”Skam” kan det vara i strid med god affärssed, säger Kari Anne Lang-Ree.

"Vi har låtit oss inspireras"

Tidigare har NRK slagit ner mot aktörer som använt sig av ”Skam”-loggan eller bilder på skådespelarna – då har det handlat om fall med tydligare övertramp mot upphovsrätten.

Enligt Per-Johan Swartling, tf vd för Gina Tricot, är citaten i fråga generella och behöver nödvändigtvis inte ha något att göra med tv-serien.

– Vi har låtit oss inspireras av ”Skam”, säger klädkedjans tf vd Per-Johan Swartling till NRK.

Dina Pengar har pratat med Per-Johan Swartling, som inte vill uttala sig mer i ärendet förrän på måndag, men säger till NRK:

– Det var fel av mig att inte kontakta NRK först. Men vi anser att vi agerat innanför ramarna för vad man får göra, säger Swartling.

Enligt Gina Tricot handlar det om en liten kollektion av modekedjans utbud och som inte blir långvarig oavsett hur dialogen med NRK:s advokat fortlöper.

Scen ur ”Skam”.
Foto: NRK
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!