Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Genombrott kan vara nära för vaccin – ska till Sverige

Det svensk-brittiska medicinbolaget ligger i framkanten när det gäller att ta fram vaccin. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström om förväntningarna.
Regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström hoppas på Astra Zenecas vaccin.Foto: Efpia
Sarah Gilbert leder forskningsgruppen.Foto: Oxford University
Gunilla Karlsson Hedestam är inte lika optimistisk kring Astra Zenecas arbete.Foto: ULF SIRBORN / FOTOGRAF ULF SIRBORN
Astra Zeneca har samarbetat med universitetet i Oxford, England, sedan i våras.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Nu riktas världens blickar mot den svensk-brittiska medicinjätten.

Astra Zeneca ligger i täten när det gäller att ta fram ett vaccin mot covid-19 – och på måndag ska företaget kunna presentera avgörande positiva resultat.

– Det ser väldigt lovande ut, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Världens ledande medicintidskrift, brittiska Lancet, publicerar på måndag de första resultaten av Astra Zenecas arbete med ett vaccin mot covid-19. Det svensk-brittiska företaget utvecklar vaccinet i samarbete med Oxford-universitetet, där forskargruppen leds av Sarah Gilbert, professor i vaccinologi.  

Förväntningarna är mycket höga – och enligt internationella medieuppgifter väntas ”positiva nyheter”. Astra Zenecas aktie lyfte med 4,7 procent på Stockholmsbörsen när de första rapporterna om det väntade genombrottet kom.

Kritiska röster

Samtidigt hörs kritiska forskarröster som tvivlar på att Astra Zeneca är nära en lösning.

Men Richard Bergström, av regeringen utsedd till Sveriges vaccinsamordnare, är optimistisk.

– Astra Zeneca ligger långt framme, flera andra ligger precis efter. Jag har goda förhoppningar, det ser väldigt lovande ut, säger han och fortsätter:

– Astra Zeneca var först ute med att sluta avtal med EU-länderna om leverans av 400 miljoner doser vaccin. Sveriges andel skulle bli två procent, runt åtta miljoner. Med två doser till varje person täcker det fyra miljoner svenskar, alltså ungefär riskgrupperna och dem som jobbar i vården, säger han.

Ingen kapplöpning

Bergström understryker att i det här fallet är det inte en kapplöpning eftersom man kommer att behöva flera slags vaccin som passar olika grupper. Till exempel för äldre personer och vårdpersonal – och även för massvaccinering.

Han förklarar att flera andra medicinföretag som Pfizer och Moderna också har kommit långt i arbetet på ett vaccin mot covid-19. Och säger att också deras resultat verkar lovande.

– Jag tror att vi kan ha tillgång till vaccin i början av nästa år. Och att vi kan skriva avtal med företag under de närmaste månaderna, säger Richard Bergström.

100 vacciner utvecklas

Mer än 100 vacciner mot covid-19 utvecklas och testas runtom i världen. Astra Zenecas vaccin kallas AZD1222. 

Enligt Världshälsoorganisationens vetenskaplige chef Soumya Swaminathan är det svensk-brittiska företagets vaccin ”den ledande kandidaten” och mest avancerat vad gäller utvecklingen.

Robert Peston, politisk redaktör på den brittiska tv-kanalen ITV, skriver att det ska komma ”positiva nyheter” på måndag rörande det vaccin Oxford-universitetet och Astra Zeneca utvecklar.

”Uppenbarligen genererar vaccinet den typ av respons i form av antikroppar och T-celler (mördarceller) som forskarna hoppas se ... Så vitt jag förstår ökar inte alla de vacciner som är under utveckling i världen både antikroppar och T-celler. Men det verkar som att Oxfordvaccinet har den dubbeleffekten”, skriver Peston.

Första resultaten på måndag

På måndag publiceras de första resultaten av Astra Zenecas fas 1-studier. Samtidigt pågår studierna i fas 2 och fas 3, som är nödvändiga för att ett läkemedel ska godkännas.

Richard Bergström förklarar att i fas 1 testar man friska frivilliga försökspersoner och att det då mest handlar om en säkerhetsutvärdering, alltså att slå fast om medicinen är säker eller inte. 

I fas 2 testar man dem som har sjukdomar och andra grupper samt prövar olika doser medan man i fas 3 gör bekräftande studier på mycket större grupper.

Flytande gräns

Men han påpekar att när det gäller vaccin kan man redan i fas 1 se om försökspersonerna utvecklar immunsvar, så gränsen mellan fas 1 och 2 är flytande i det fallet.

– Om de i fas 1 får resultatet att varenda individ har immunsvar är det väldigt lovande, säger Richard Bergström.

Resultat från fas 2- och 3-studierna väntas komma i höst och där ingår upp till 60 000 människor.

Han beskriver utvecklingen i tre steg efter det att ett vaccin är utvecklat. Först ska EU trygga tidigare avtal med tillverkarna, sedan ska läkemedelsmyndigheter godkänna vaccinet och till sist bestämmer folkhälsomyndigheter vilka grupper som ska prioriteras när det gäller vaccinering.

Säkra på framgång

På Astra Zeneca är man säker på att framgången är nära.

– Vaccinet ger ett bra immunsvar. Vi måste invänta resultaten från de större kliniska studierna för att kunna visa att vaccinet skyddar mot infektion, men jag kan redan nu säga att jag är säker på resultaten, och det är därför vi går framåt så pass snabbt, sade företagets vd Pascal Soriot tidigare till SVT. 

Men alla är inte lika optimistiska. Det finns forskare som är starkt kritiska mot företagets uppgifter.

– De tidiga resultaten ser inte särskilt lovande ut. Ett effektivt vaccin behöver ge ett starkt antikroppssvar. Den teknik Astra Zeneca använder ger generellt inte så höga antikroppssvar, sade Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi vid Karolinska institutet, till SVT. 

Det riskerar man med att ta fram snabbt vaccin mot corona.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!