Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Generaldirektören på Skatteverket avgår

Magdalena Andersson vid presskonferensen.
Foto: Noella Johansson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Ingemar Hansson har suttit som generaldirektör för Skatteverket.
Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON

Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson får gå, meddelade finansministern på torsdagen.

Hansson blir den nionde i raden av sparkade generaldirektörer som hamnar på regeringskansliet - i luttrade kretsar kallat elefantkyrkogården.

Som generaldirektör tjänade Ingemar Hansson 140 000 kronor i månaden, en lön han behåller tills vidare.

Den totala lönekostnaden för de nio sparkade på elefantkyrkogården är nu uppe i 17 miljoner kronor per år.

Ingemar Hansson tvingas bort som generaldirektör på Skatteverket.

Det stod klart när finansminister Magdalena Andersson kallade till pressträff på Rosenbad på torsdagseftermiddagen.

– Jag har beslutat att Ingemar Hansson inte längre ska leda Skatteverkets arbete. Det är ett beslut jag fattade för ett tag sen, säger hon.

Tidigare besked efter "Uppdrag granskning"

Den ursprungliga planen var att beskedet skulle komma först om några veckor men efter att SVT:s "Uppdrag granskning" under onsdagen avslöjade att Hansson agerat ombud åt sin särbo tidigarelade finansministern beslutet.

En arkitektfirma som särbon anlitat fick ett samtal från Ingemar Hansson som utgav sig för att vara hennes ombud och försökte pruta ner fakturan.

Här jobbar tidigare myndighetshöjdare med full lön.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Som generaldirektör måste man anmäla alla typer av uppdrag till regeringen, men det hade inte Hansson gjort i det aktuella fallet, enligt finansdepartementet.

– Anledningen är att jag berättar detta nu är att "Uppdrag granskning" sändes i går och jag vet att jag kommer få många frågor om han kommer att sitta kvar, säger Andersson.

Fick besked under torsdagen

Hansson fick besked först efter att Andersson under torsdagsförmiddagen kallat upp honom på Finansdepartementet. Han blir nu en av nio sparkade generaldirektörer som sorterar under regeringskansliet, eller elefantkyrkogården.

– Han har en ganska bred kompetens och kommer att kunna bidra där i stället, säger Magdalena Andersson.

I skaran finns sedan tidigare bland andra KI-rektorn Anders Hamsten som avgick efter Macchiariniskandalen och Håkan Wåhlstedt, som lämnade posten som landshövding i Västmanland efter elva månader. På regeringskansliet får de gamla generaldirektörerna vara beredda på att ta sig an nya uppgifter som de blir tilldelade.


LÄS MER: K-G Bergström: Ingemar Hansson borde ha fått sparken redan i våras


När finansministern under pressträffen fick frågor om ett annat avslöjande i "Uppdrag granskning" från förra året - då Hansson skulle givit grönt ljus till att varna en tidigare kollega för journalistisk granskning - spelat roll för beslutet svarade hon:

– Det lever kvar på ett sätt som jag inte trodde för ett år sen. Anseendet har inte stärkts på det sätt jag har hoppats. Överdirektören har också avgått, säger finansministern som tror att ett nytt team snabbare kommer att kunna förbättra anseendet.

Ingemar Hansson har en lång karriär bakom sig, bland annat som finansråd på finansdepartementet. Han blev sedan chef för Konjunkturinstitutet innan han 2010 lockades av Anders Borg att ta steget över som statssekreterare.

Hansson: "Har förståelse"

Hansson säger att han inte anade vilket besked som skulle komma under torsdagens möte men att han har full förståelse för Anderssons beslut.

– Jag förstår poängen med att låta överdirektör och generaldirektör gå samtidigt. Det är en bra lösning och Magdalena Andersson vill att jag ska fortsätta jobba med utredningsfrågor.

Han säger att veckans avslöjande från SVT inte hade påverkat finansministerns beslut men är självkritisk mot sitt tidigare agerande när det handlade om att varna en ex-kollega.

– Det var olämpligt, jag hade haft möjlighet att stoppa samtalet och gjorde inte. Magdalena bedömer att det inte läkt ut som hon hade hoppats, säger han.

Innan Magdalena Andersson blev finansminister 2014 hade hon i tjänsten som överdirektör på Skatteverket Ingemar Hansson som chef.

Elefantkyrkogården

Stefan Carlsson: Landshövding i Kalmar län som avsattes efter att ha köpt alkohol och telefonsex för skattebetalarnas pengar.

Period i regeringskansliet: 2016-07-07-2018-02-19

Lön: 95 500.

Anders Hamsten: Rektor vid Karolinska institutet som avgick i samband med Macchiarini-skandalen.

Period i regeringskansliet: 20160218-20181231.

Lön: 131 100 kronor.

Anne Holm Gulati: Lämnade i förtid posten som chef för Myndigheten för delaktighet.

Period i regeringskansliet: 2016-04-01-2020-04-30

Lön: 88 800

Torsten Håkansta: Slutade som generaldirektör för E-hälsomyndigheten för att myndigheten flyttades till Kalmar.

Period i regeringskansliet: 2017-01-09-2019-12-31

Lön: 106 100.

Stig Orustfjord: Tidigare generaldirektör Livsmedelsverket. Avgick enligt honom själv då han och regeringen hade olika syn på verksamheten.

Period i regeringskansliet: 20151210-20190831.

Lön: 102 700 kronor.

Håkan Wåhlstedt: Slutade som landshövding i Västmanland efter elva månader.

Period i regeringskansliet: 20160101-20210129.

Lön: 93 000 kronor.

Harriet Wallberg: Tidigare rektor vid Karolinska institutet som fick gå i samband med Macchiariniskandalen.

Period i regeringskansliet: 2016-09-08-2020-05-31

Lön: 131 500

Maria Ågren: Fick sparken som Transporstyrelsens generaldirektör efter att hon och regeringen "haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas".

Period i regeringskansliet: 2017-01-19-2021-02-28

Lön: 115 000

Ingemar Hansson: Får sluta som generaldirektör för Skatteverket.

Lön: 140 000.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!