Charlotte Brogren slutade som generaldirektör på Vinnova den 9 oktober. Foto: PHOTOGRAPHER ANETTE ANDERSSON 00 / PRESSBILDCharlotte Brogren slutade som generaldirektör på Vinnova den 9 oktober. Foto: PHOTOGRAPHER ANETTE ANDERSSON 00 / PRESSBILD
Charlotte Brogren slutade som generaldirektör på Vinnova den 9 oktober. Foto: PHOTOGRAPHER ANETTE ANDERSSON 00 / PRESSBILD
Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNNäringsminister Mikael Damberg (S). Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Näringsminister Mikael Damberg (S). Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Generaldirektör upptaxerades med 650 000 kr – avgick

Publicerad

Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren avgick på egen begäran i slutet av september.

Två dagar tidigare hade hon upptaxerats av Skatteverket för att inte ha deklarerat inkomster från Norge på 649 761 kronor.

Skatteverket straffade också henne med det högsta möjliga skattetillägget.

Men Charlotte Brogren menar att upptaxeringen och att hon slutat på Vinnova inte har något samband.

"Det finns ingen koppling, mer än att två olika processer sammanfalligt", skriver hon i ett sms till Expressen.

Regeringen meddelade den 28 september i år att Charlotte Brogren valt att sluta som generaldirektör på Vinnova den 9 oktober.

– Jag vill tacka Charlotte Brogren för hennes och Vinnovas roll i regeringens arbete med att vässa innovationssystemet och därmed svenska företags möjligheter att fortsätta konkurrera på världsmarknaden och skapa jobb i Sverige, konstaterade näringsminister Mikael Damberg.

– Det har varit fantastiskt spännande och lärorikt att leda Vinnova under dessa år och få vara med och bidra till att stärka Sveriges innovationsförmåga. Det är kunskaper och erfarenheter som jag tar med mig när jag nu går till ett nytt uppdrag. Jag tycker att det behövs mer rörlighet mellan offentlig och privat verksamhet och jag vill leva som jag lär, säger Charlotte Brogren i ett pressmeddelande när hon slutade.

Två dagar tidigare hade Skatteverket beslutat att upptaxera Brogren med 649 761 kronor för "styrelsearvode från Norge". Samtidigt fick hon räkna av den skatt som hon betalt i Norge för inkomsterna, drygt 139 000 kronor.

Skatteverket utgick från kontrollmaterial som kommer från den norska skattemyndigheten.

Det norska bolag som Brogren fått arvode från är Q-FREE ASA.

Delar av omprövningsbeslutet från Skatteverket.

 

Delar av omprövningsbeslutet från Skatteverket.

Charlotte Brogren fick det högsta skattetillägget

Hon fick också det högsta skattetillägget som Skatteverket kan besluta om motsvarande 40 procent av den extra skatt som hon nu tvingas betala.

Skatteverket motiverade beslutet: "Du har inte deklarerat  den utländska inkomsten. Detta innebär att du har lämnaten sådan oriktig uppgift som medför att skattetillägg ska tas ut."

Expressen har varit i kontakt med Mikael Dambergs pressekreterare Daniel Ferreira som säger att han och departementet inte kände till uppgiften om Brogrens upptaxering.

– Hon fick ett jobberbjudande som hon inte kunde tacka nej till, konstaterar Ferreira.

Mikael Damberg återkommer senare med en kommentar via sms:

– Jag förväntar mig att alla följer de lagar och regler som finns, oavsett vad man har för position i samhället.

"Finns ingen koppling"

I ett sms till Expressen skriver Charlotte Brogren:

"Det finns ingen koppling mellan att jag slutar på Vinnova och att jag varit dålig på att förstå vad dubbelbeskattningsavtal mellan Norge och Sverige innebär" och fortsätter:

"Att jag valt lämna Vinnova efter drygt 8 år beror på att jag fått möjlighet att gå tillbaka till näringslivet o igen praktiskt arbeta med utveckling."

Brogren säger att hon varit i kontakt med Skatteverket sedan tidig vår i frågan och kommer göra rätt för sig enligt beslut.

I ytterligare sms utvecklar hon:

"Beslut om nytt jobb kom långt innan jag slutligen blev entledigad.... Upptaxering...Lämnade in alla uppgifter innan semestern. Finns ingen koppling – mer än att två olika processer sammanfallit".

Daniel Holmberg, pressekreterare på Vinnova, känner inte till uppgifterna om att Charlotte Brogren upptaxerats.

– Hon fick ett nytt jobb. Det som är skälet till att hon slutade, säger han.

Så det har ingenting med att hon upptaxerades med drygt 600 000 kronor att göra?

– Det vet jag ingenting om, säger Daniel Holmberg.

Personalen på Vinnova blev informerad om att Brogren sagt upp sig 27 september, enligt Daniel Holmberg. Det är alltså dagen efter omprövningsbeslutet från Skatteverket kom in. Men regeringen ska ha vetat om det tidigare, enligt Holmberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen