Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gefleortens mejeri går ihop med Arla

Sveriges äldsta mejeriföretag, det anrika Gefleortens, går ihop med Arla. Det beslutades under en föreningstämma i onsdags, rapporterar Gefle Dagblad. 

Mejeriet har marknadsfört sig som en småskalig producent som vill vara nära sina konsumenter. 

Men kunderna vill ha specialprodukter, som kvargyoghurt och laktosfria alternativ. 

– Vi har för lite muskler för att kunna tillverka de produkterna, säger Thomas Lundgren, Gefleortens ordförande, till Expressen. 

Under en stämma i onsdags beslutade Gefleortens ägare att mejeriet ska gå samman med branschgiganten Arla, vilket Gefle Dagblad var först att rapportera

Detta efter att under 2017 ha sökt en partner. 

Varför har ni beslutat er för att gå inleda förhandlingar om samgående med Arla? 

– Det är därför att vi känner att vi inte klarar oss med ett litet mejeri. Marknadsutvecklingen är sådan att man kräver nya produkter, hälsoprukter och specialprodukter och där kan vi inte hänga med. Konkurrensen på vår lokala normala mjölkmarknad är också ganska hård med egna märkesvaror. Det gör att man har svårt att hänga med i utvecklingen som en liten aktör, säger Thomas Lundgren till Expressen. 

Vad kommer ni vinna på ett samgående med Arla? 

– Vi har hållit på med den här processen i snart ett halvår och vi har satt upp vissa mål. Det var bland annat att säkra bönderna i området, att utveckla och säkra vårt varumärke och även vår mejeriplats. Det är de målen vi satte upp och de målen tycker vi att vi fyller med det här beslutet. Det är det vi har att vinna. 

 

LÄS MER: Miljonregn över Arlatopparna

 

Ni har marknadsfört er som ett litet mejeri på en lokal marknad, vad förlorar ni på att gå samman med Arla? 

– Vi förlorar ingenting. Till dags dato har vi fungerat bra som ett litet mejeri, vi ser framöver att det inte går. Eftersom konsumenterna efterfrågar andra produkter än vi har råd eller möjlighet att göra. Vi har för lite muskler för att kunna tillverka de produkterna. 

Vad kan det handla om för typ av produkter? 

– Det kan vara kvargyoghurt, proteinförstärkta produkter, laktosfritt. Alla de här produkterna kräver vissa processer som är ganska dyra, säger Thomas Lundgren. 

”Bästa alternativet för oss”

Arla anses vara bästa valet för samgående. 

– Vi har valt att Arla är det bästa alternativet. Stämman har sagt att vi får påbörja förhandlingar med Arla. 

Thomas Lundgren vill ännu inte berätta hur formerna för ett framtida samgående skulle kunna se ut.   

– Det är för tidigt att ta i nu. Förhoppningsvis så påbörjar vi förhandlingar med Arla när de har tagit sina beslut i rätt ordning och sedan får vi se vart det leder. Vi har givetvis fått signaler från Arla att de är väldigt intresserade av Gefleortens varumärke och av Gefleortens bönder. 

Vad händer med själva varumärket Gefleortens? Kommer det finnas kvar på förpackningar? Kommer ni fortfarande att marknadsföras som Gefleortens? 

– Det är för tidigt att säga, men i och med att vi känner att vi uppfyller våra mål så känner vi att det är bra. Men det är för tidigt att säga hur det här kommer utvecklas framöver. 

Vad är planen för den egna produktionen i Gävlefabriken? 

– Det är samma där. Man får återkomma till de här målen, vi har varit väldigt fokuserade på de här tre: det är bönder, mejeri och varumärke.  Och eftersom vi är överens med Arla om att det här är väldigt postivit så känner vi oss trygga i det här beslutet. Och det betyder givetvis att vi har för avsikt att det ska vara kvar. Men vi ska ju förhandla med Arla. 

Vad säger ni till anställda som undrar vad som kommer att hända med deras tjänster? 

– Ja, vi berättar ungefär vad vi berättar för dig. Att vi har tagit de här besluten i en ordning som är väldigt nogrann. Vi har lyft på varenda sten och jag tror att de känner sig trygga i det. Men självklart kan man alltid vara lite oroliga för vad som kommer hända. Men vi känner oss trygga och jag hoppas att de kan göra det med, säger Thomas Lundgren.  

Gefleortens

Föreningen bildades redan på våren 1933 av 17 små lokala mejerier och verksamheten startade den 1:a juli samma år.

Antalet mjölkproducenter var vid starten 1.951 för att sedan öka till drygt 5.000 under 50-talet. Invägningen ökade successivt efter starten 1933, och nådde den högsta nivån 1950 då 71,5 miljoner kilo mjölk producerades på föreningens mjölkgårdar.

80 år senare finns det bara c:a 100 mjölkgårdar kvar och produktion på dessa gårdar uppgår till drygt 40 miljoner kg. 

Källa: Gefleortens

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!