Melinda Gates intresse för datorer och teknik väcktes redan i tidig ålder. Foto: Evan Agostini / AP TT / NTB SCANPIXMelinda Gates intresse för datorer och teknik väcktes redan i tidig ålder. Foto: Evan Agostini / AP TT / NTB SCANPIX

Melinda Gates intresse för datorer och teknik väcktes redan i tidig ålder.

 Foto: Evan Agostini / AP TT / NTB SCANPIX
Melinda Gates tillsammans med maken Bill Gates. Foto: Seth Wenig / APMelinda Gates tillsammans med maken Bill Gates. Foto: Seth Wenig / AP

Melinda Gates tillsammans med maken Bill Gates.

 Foto: Seth Wenig / AP

Gates uppmaning till unga kvinnor inom IT

Publicerad

När Melinda Gates började på Microsoft var hon en av få kvinnor på företaget.

I dag driver hon världens största välgörenhetsorganisation tillsammans med sin make Bill Gates.

Nu tipsar hon unga kvinnor om hur de ska göra för att lyckas i mansdomninerade branscher.

– I stället för att förändra dig själv för att passa in i omgivningen, arbeta för att förändra omgivningen, säger hon till Reuters.

Melinda Gates, 52, arbetade tidigare på Microsoft, där hon var ansvarig för bland annat Microsoft Publisher och Microsoft Bob.

Men hennes intresse för datorer och teknik tog sin början redan när hon var liten och gick på en katolsk flickskola i USA. För Reuters berättar hon att det var hennes lärare, Susan Bauer, som såg till att hon kunde utveckla det intresset.

– Fru Bauer övertalade den ledande nunnan på min katolska flickskola att köpa datorer och sedan började hon lära oss kodning, en idé som var långt före sin tid. Jag kommer alltid att vara tacksam för att Fru Bauer hjälpte mig att elda på mitt intresse för datorteknik och för att ha gett mig en väg att komma till Microsoft, säger Melinda Gates till Reuters.

Hon har också ett tips till unga kvinnor som vill lyckas i mansdominerade branscher.

– När jag först kom till Microsoft så var jag den enda kvinnan i en grupp om tio personer. Det kunde ofta vara en väldigt stereotyp, maskulin miljö och jag oroade mig för att jag skulle behöva ändra min ledarstil för att lyckas. Jag försökte tvinga mig själv att vara mer aggressiv, och det kändes så onaturligt att jag funderade på om jag skulle behöva sluta på mitt jobb. Till slut bestämde jag mig för att ge mitt eget ledarsätt ett försök, där jag gjorde det som kändes naturligt. Det fungerade, säger hon.

Melinda Gates om välgörenhet: ”En fråga om när”

Melinda Gates gifte sig med Microsoft-grundaren Bill Gates 1964. Tillsammans har de tre barn - och världens största välgörenhetsorganisation: Bill & Melinda Gates Foundation.

De arbetar främst för sjukvårds- och utbildningsprojekt i utvecklingsländer. Stiftelsen hade år 2015 hela 40 miljarder dollar – drygt 356 miljarder svenska kronor – i tillgångar. Paret gjorde också vår tids största donation någonsin år 1999, då de donerade 44,5 miljarder svenska kronor till sin stiftelse.

– Redan innan vi gifte oss så bestämde vi tillsammans att vi ville ge bort större delen av vår Microsoft-förmögenhet. Vi växte våda upp i hushåll där man fokuserade mycket på att ge tillbaka, så för oss, var det en fråga om ”när” och inte ”om” vi skulle börja med välgörenhet, berättar Melinda Gates för Reuters.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen