Foto: Maria Hansson
 Foto: Maria Hansson

Gasen i botten trots dyrare bensin

Publicerad
Det skenande bensinpriset har inte betytt att bilisterna har ställt undan sina bilar.
- Det fordras rätt rejäla prisökningar för att det verkligen ska få effekt, säger Claes Tingvall på Trafikverket.
När bensinpriset höjs snabbt och mycket brukar det resultera i en liten svacka i bilkörandet under någon vecka. Men ganska snabbt är prishöjningen glömd och bilkörandet tillbaka på samma nivå som tidigare.
Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket, tror att den senaste tidens höjningar möjligen kan få någon mindre inverkan på bilkörandet.
Överraskande nog har det också viss betydelse för säkerheten på vägarna. Ofta är det just högriskgrupper som tar det försiktigare med bilkörandet när priset stiger.
- Det kan vara ungdomar med gamla eländiga bilar som är lite mer känsliga för högre bensinpris. Vi trafiksäkerhetsexperter gillar lågkonjunktur, dåligt väder och högt bensinpris, säger Tingvall.


Än hindrar inte priset

Det finns också forskning kring hur stora prishöjningar som krävs för att få bilisterna att ändra sitt beteende i större utsträckning. Och utgår man från de beräkningarna är det långt kvar till smärtgränsen.
- Då handlar det om prishöjningar så att man kippar efter andan. Ska det verkligen märkas ska man komma upp emot 20 kronor litern, säger Tingvall.

Av: Sten Gustafsson/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen