Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gardells utdelning: 179 miljoner kronor

Jonas Gardell med maken Mark Levengood. Foto: OLLE SPORRONG
Jonas Gardell under bokmässan 2013. Foto: ANNA HALLAMS / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Jonas Gardell, 55, har gjort ett bländande bokslut.

Efter omfattande försäljningar av tillgångar i sitt aktiebolag kunde författaren och komikern plocka ut hela 179 miljoner kronor i en enda utdelning.

Gardell kallar det själv för att ”dödstäda”. För pengarna ska han bland annat säkra sina barns kostnader och boende tills de fyller 25 år, enligt vad Gardell uppgivit för Di Weekend.

Av årsredovisningen för Jonas Gardell Produktion AB framgår att han haft goda intäkter på sitt skrivande och artisteri under årens lopp.

Men det som sticker ut under senaste räkenskapsåret, som sträckte sig fram till sista juni 2018, är att Gardell tagit ut en superutdelning ur sitt företag – 179 miljoner kronor.

Sålt samlade tillgångar i bolaget

Utdelningen utgörs av pengar Gardell samlat på sig i bolaget, men också en omfattande försäljning av tillgångar under året.

Nettoomsättningen i bolaget var 2016/17 knappt 21 miljoner kronor. 2017/18 var den hela 266 miljoner. 

Jonas Gardell Produktion AB bedriver verksamhet inom litteratur, artistframträdande, mediaproduktion, konst samt värdepappershandel.

Jonas Gardell inför uppsättningen av sin föreställning ”The queen of f*cking everyting” på Cirkus. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

I en intervju med Dagens Industris helgbilaga Di Weekend i augusti förra året förklarade Jonas Gardell att han gjort en jätteaffär och sålt av de flesta av sina tillgångar.

Han tog ut sina vinster i en superutdelning, bland annat för att ekonomiskt säkra sina barns framtid. Jonas Gardell har två barn tillsammans med maken Mark Levengood.

– Ja, jag har sålt alla tillgångar utom ­bostäderna, säkrat kostnaderna för barnens liv och boende tills de fyller 25 år och tar ut det som blir kvar i en enda utdelning – allt är betalt, skattat och klart.

Jonas Gardell med maken Mark Levengood. Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES

”Ekonomiskt oberoende flera gånger om”

Uttaget är unikt sett till hela kultur- och nöjessverige. Få artister har plockat ut så mycket pengar vid ett tillfälle.

– I’m a rich bitch. Inte som Bill Gates ­eller Per Gessle, men jag är ekonomiskt oberoende flera gånger om. Och så ska jag pensionera mig i höst, sade Gardell i Di Weekend.

Han beskriver rensningen i bolagets kapital som en ”dödstädning”. Han fyllde 55 i november 2018 och blev då tillräckligt gammal får att kunna ta ut sin pensionsförsäkring. Om det skulle behövas.

– Jag är helt skuldfri och behöver inte dra in så mycket för att gå runt, så efter min 55-årsdag blir jag tekniskt pensionär och kan leva på den pensionen och min gudstro, förklarade han.

Gardell har dock inte pensionerat sig ännu, utan är högaktuell med sin senaste scenshow ”The queen of f*cking everyting” som bland annat spelats på Cirkus i Stockholm och till hösten flyttar in på Lorensbergsteatern i Göteborg.

I ”Skavlan” på SVT i januari i år utvecklade Gardell ytterligare hur han ser på sitt bokslut i livet.

Jonas Gardell med Fredrik Skavlan och Dagny Carlsson. Foto: PILLAN THELAUS / SVT

Skrivit ett testamente

– Det får inte vara en härva efter mig. Jag har dödstädat rejält, sade Jonas Gardell till Fredrik Svalan och fortsatte:

– Jag har fixat testamente, jag har sålt mitt företags alla tillgångar och skattat fram så att allt ska vara klart. 

Expressen har varit i kontakt med Jonas Gardell som dock inte vill kommentera årsredovisningen, utan hänvisar till sin PR-agent Helena Iles.

”Jonas har kommenterat sitt val i medier flera gånger så han nöjer sig så”, skriver Helena Iles i ett mejl till Expressen.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!