Massor av scener i Game of thrones är inspelade på Island. Foto: HBO och Iceland TravelsMassor av scener i Game of thrones är inspelade på Island. Foto: HBO och Iceland Travels
Massor av scener i Game of thrones är inspelade på Island. Foto: HBO och Iceland Travels
Rundturer på ön erbjuder besök på mytomspunna inspelningsplatser. Foto: Iceland TravelsRundturer på ön erbjuder besök på mytomspunna inspelningsplatser. Foto: Iceland Travels
Rundturer på ön erbjuder besök på mytomspunna inspelningsplatser. Foto: Iceland Travels
Den blå lagunen. Foto: Iceland TravelsDen blå lagunen. Foto: Iceland Travels
Den blå lagunen. Foto: Iceland Travels
Vintern är aldrig långt borta på Island. Foto: Iceland TravelsVintern är aldrig långt borta på Island. Foto: Iceland Travels
Vintern är aldrig långt borta på Island. Foto: Iceland Travels

Game of thrones har dubblat Islandsresor

Publicerad

Sommarens stora reseraket är Island.

Bokningarna till Reykjavik har nästan fördubblats jämfört med i fjol, visar Tickets bokningsstatistik.

"Game of Thrones" och det isländska fotbollslagets EM-succé tros ligga bakom turismboomen.

Bokningarna till Islands huvudstad Reykjavik har nästan fördubblats för maj–oktober i sommar jämfört med i fjol. Det visar resebyråkedjan Tickets bokningsstatistik.

Bland de 20 mest bokade länderna hos Ticket har Island ökat mest, med 79 procent. 

Det är succéserien "Game of Thrones" som ligger bakom boomen, tror Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

– "Game of Thrones" har satt Island och dess häftiga natur på kartan och gjort Reykjavik till en av sommarens stora turistraketer från Sverige, säger hon i ett pressmeddelande.

Nordligaste delen av Westeros

I "Game of Thrones" värld representerar Island den nordligaste delen av Westeros genom hela serien. Serien har bland annat filmats i nationalparken Thingvellir, på glaciären Vatnajökull och i lavagrottan Grjótagjá.

Turistnäringen på Island har hakat på och erbjuder rundturer i seriens fotspår.

Till exempel företaget Iceland Travel arrangerar den fem dagar långa turen "Iceland: Beyond the wall", där fansen till exempel får se platsen där karaktärerna Samwell Tarly och Lord Commander Mormont attackerades av White Walkers, och grottan där Jon Snow and Ygritte hade sitt första romantiska möte.

 Man kan också välja en kortare variant, turen "Game of Thrones revisited" på åtta timmar. 

–  Naturupplevelser står högt upp på svenskarnas önskelista på semestern och då är Island ett fantastiskt resmål med sin magiska natur med vulkaner, vattenfall, glaciärer och lavafält, säger Karin Starkman Ahlstedt i pressmeddelandet.  

Svenskarnas intresse för landet började öka redan i fjol i samband med det isländska fotbollslandslagets succé i EM. 

Flygavgångarna till Island har ökat och enligt Ticket minskar snittpriserna till landet med 13 procent i sommar.

 

 

Sommarens hetaste resmål

1.       Island

2.       Bulgarien

3.       Nederländerna

4.       Kanada

5.       Tyskland

6.       Cypern

7.       Kroatien

8.       Grekland

9.       Österrike

10.     Storbritannien

 

Länderna med den största procentuella ökningen av de 20 mest bokade länderna, maj–oktober 2017. Källa: Ticket

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen