Omfattande fusk under helgens högskoleprov har lett till flera frihetsberövanden. Arkivbild. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDENOmfattande fusk under helgens högskoleprov har lett till flera frihetsberövanden. Arkivbild. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Omfattande fusk under helgens högskoleprov har lett till flera frihetsberövanden. Arkivbild.  Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
På uppdrag av Ekobrottsmyndigheten har flera personer frihetsberövats. Foto: NILS PETTER NILSSONPå uppdrag av Ekobrottsmyndigheten har flera personer frihetsberövats. Foto: NILS PETTER NILSSON
På uppdrag av Ekobrottsmyndigheten har flera personer frihetsberövats. Foto: NILS PETTER NILSSON

Fusktillslag på högskoleprovet – flera frihetsberövade

Publicerad

Flera provlokaler fick under helgens högskoleprov besök av polisen.

Anledningen är ett omfattande organiserat fusk, uppger Ekobrottsmyndigheten.

Flera personer har frihetsberövats.

– Det är positivt att flera myndigheter gör gemensam sak för att komma åt det här problemet, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på Universitet- och högskolerådet.

Det var i lördags som ett större tillslag genomfördes mot högskoleprovslokaler på flera platser i Sverige. 

Anledningen är misstankar om ett omfattande organiserat fusk vid det nationella högskoleprovet.

– Fuskarna togs utanför provlokalerna för att man inte skulle störa de andra, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör på Ekobrottsmyndigheten.

På uppdrag av myndigheten har polisen frihetsberövat ett flertal personer. I övrigt hänvisar man i nuläget till förundersökningssekretess.

Flera provlokaler fick under helgens högskoleprov besök av polisen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mer information om det stora tillslaget kommer att presenteras på en pressträff i Norrköping morgon.

Uppgifter: Flera miljoner kronor beslagtogs

Det är också i Norrköping som en del av insatsen utspelade sig, enligt Norrköpings tidningar. Tidningen skriver att polisen slog till mot en liga som försåg ett stort antal personer med rätt svar på högskoleprovet.

Två män i 20-årsåldern och en i 50-årsåldern anhölls efter tillslaget, och begärdes senare häktade för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grov osann försäkran vid 70 tillfällen, enligt NT.

Enligt uppgift till tidningen beslagtogs flera miljoner kronor vid tillslaget i lördags. 

Straffbart att fuska under högskoleprovet

Sedan 2016 är det straffbart att använda otillåtna hjälpmedel under provet, och den som ertappas riskerar att stängas av från att göra provet under två år. Dessutom riskerar man böter eller fängelse upp till sex månader.

I februari fälldes för första gången en person för att ha fuskat på högskoleprovet. Mannen, som är i 20-årsåldern, använde otillåtna hjälpmedel vid provtillfället hösten 2016 och döms till 50 dagsböter, i en unik dom fastslagen av Svea hovrätt, vilket SVT Nyheter tidigare berättat om.

– Hovrättens dom har varit viktig för att visa att man blir fälld för fusk. Vi jobbar kontinuerligt med att försvåra fuskandet men vi har inte kunnat förhindra det till hundra procent, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på Universitet- och högskolerådet.

Under lördagen genomfördes vårens högskoleprov av 21 universitet och högskolor på 120 orter i Sverige. Totalt hade 76 000 personer anmält sig för att göra provet. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen