Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fusktillslag på högskoleprovet – flera frihetsberövade

Omfattande fusk under helgens högskoleprov har lett till flera frihetsberövanden. Arkivbild.
Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
På uppdrag av Ekobrottsmyndigheten har flera personer frihetsberövats.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Flera provlokaler fick under helgens högskoleprov besök av polisen.

Anledningen är ett omfattande organiserat fusk, uppger Ekobrottsmyndigheten.

Flera personer har frihetsberövats.

– Det är positivt att flera myndigheter gör gemensam sak för att komma åt det här problemet, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på Universitet- och högskolerådet.

Det var i lördags som ett större tillslag genomfördes mot högskoleprovslokaler på flera platser i Sverige. 

Anledningen är misstankar om ett omfattande organiserat fusk vid det nationella högskoleprovet.

– Fuskarna togs utanför provlokalerna för att man inte skulle störa de andra, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör på Ekobrottsmyndigheten.

På uppdrag av myndigheten har polisen frihetsberövat ett flertal personer. I övrigt hänvisar man i nuläget till förundersökningssekretess.

Flera provlokaler fick under helgens högskoleprov besök av polisen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mer information om det stora tillslaget kommer att presenteras på en pressträff i Norrköping morgon.

Uppgifter: Flera miljoner kronor beslagtogs

Det är också i Norrköping som en del av insatsen utspelade sig, enligt Norrköpings tidningar. Tidningen skriver att polisen slog till mot en liga som försåg ett stort antal personer med rätt svar på högskoleprovet.

Två män i 20-årsåldern och en i 50-årsåldern anhölls efter tillslaget, och begärdes senare häktade för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grov osann försäkran vid 70 tillfällen, enligt NT.

Enligt uppgift till tidningen beslagtogs flera miljoner kronor vid tillslaget i lördags. 

Straffbart att fuska under högskoleprovet

Sedan 2016 är det straffbart att använda otillåtna hjälpmedel under provet, och den som ertappas riskerar att stängas av från att göra provet under två år. Dessutom riskerar man böter eller fängelse upp till sex månader.

I februari fälldes för första gången en person för att ha fuskat på högskoleprovet. Mannen, som är i 20-årsåldern, använde otillåtna hjälpmedel vid provtillfället hösten 2016 och döms till 50 dagsböter, i en unik dom fastslagen av Svea hovrätt, vilket SVT Nyheter tidigare berättat om.

– Hovrättens dom har varit viktig för att visa att man blir fälld för fusk. Vi jobbar kontinuerligt med att försvåra fuskandet men vi har inte kunnat förhindra det till hundra procent, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på Universitet- och högskolerådet.

Under lördagen genomfördes vårens högskoleprov av 21 universitet och högskolor på 120 orter i Sverige. Totalt hade 76 000 personer anmält sig för att göra provet. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!