Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Friskvårdsbidraget utökas rejält

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.Foto: Jeanette Andersson
Om du sysslar med forsränning kan du få bidrag för det.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Agility ingår i friskvårdsbidraget.Foto: BEBETO MATTHEWS / AP TT NYHETSBYRÅN

Agility, sportfiske och självförsvarskurs.

Nu kan du som arbetstagare få göra det gratis när friskvårdsbidraget utökas rejält.

Även tävlingar och motionslopp omfattas.

I friskvårdsbidraget ingår motion och annan friskvård som en arbetsgivare erbjuder sina anställda i form av ett på förhand fastställt belopp.

Skatteverket har nu valt att utöka bidraget så att det gäller fler aktiviteter, det efter två nya domar i Högsta förvaltningsdomstolen från den 26 juni i år.

Bland annat ingår friluftsaktiviteter och naturupplevelser med inslag av motion, enduro, forsränning och bergsguide. I tävlingar och motionslopp täcker bidraget startavgifterna.

Aktiviteter som är nya i friskvårdsbidraget

Agility

Bergsguide

Enduro

Fortsättningskurs i hästkörning

Forsränning

Friluftsaktiviteter och naturupplevelser med inslag av motion

Motorcross

Paintball

Personlig startavgift i tävling eller lopp

Självförsvarskurs

Speedway

Sportfiske

Westernskytte 

 

Källa: Skatteverket

Fler aktiviteter ingår i bidraget

– Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag. Det gäller såväl fritidsaktiviteter med ett mindre inslag av motion som mer avancerade kurser som vi tidigare inte har kunnat godkänna, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Friskvårdsbidraget kan bara användas för att bekosta själva motionsaktiviteten. Där ingår till exempel kursavgifter, startavgifter och liftkort. 

Bidrag kan inte användas för inköp av utrustning eller betalning av personliga medlemsavgifter i föreningar och inte heller hyrning av redskap för aktiviteter som man gör på egen hand.

En utförlig lista över friskvårdsaktiviteter hittar du hos Skatteverket.

Friskvårdsbidraget

Friskvårdsbidraget är en personalvårdsförmån av mindre värde som syftar till att skapa trivsel i arbetet.

 

För att förmånen ska räknas som en personalvårdsförmån ska den vara av mindre värde och den måste erbjudas till hela personalen.

 

Beloppet för friskvårdsbidrag får inte överstiga 5 000 kronor per anställd och år. Om friskvårdsbidraget är högre så ska den anställda beskattas för hela bidraget.

 

I skattefri friskvård ingår även webbtjänster och appar. Till exempel internetbaserade träningsprogram och appar för exempel kostregistrering och stegräkning.

 

Källa: Skatteverket

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!