Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Friskolan gör miljonvinst – får bidrag till läxhjälp

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Internationella Engelska skolans går med 152 miljoner kronor i vinst.

Samtidigt som eleverna har toppresultat får skolan 20 miljoner extra i läxhjälpsbidrag – mest i hela landet, skriver Aftonbladet.

Bidraget ska enligt reglerna prioriteras till skolor med låga studieresultat.

– Det beror helt enkelt på att de har sökt mycket mer, säger Joakim Feldt på Skolverket till tidningen.

Skolverket hade i år 368 miljoner kronor att fördela i läxhjälpsbidrag.

Men ansökningarna landade bara på drygt 367 miljoner – och alla som sökte fick bidrag, enligt Aftonbladet.

Inklusive toppresterande friskolor som Internationella Engelska skolan och Kunskapsskolan, även om bidraget enligt Skolverkets regler ska "prioritera dem med lägst studieresultat". 

Friskolan fick 20 miljoner i bidrag

Läxhjälpen är tänkt att "öka likvärdigheten", skriver de.

– Som vi tolkar den här förordningen så är det när vi får ett översök som vi prioriterar dem med lägst studieresultat. Om pengarna inte räcker ska vi prioritera de som behöver dem mest. Men nu har det inte varit ett översök, säger Joakim Feldt, avdelningschef på Skolverket, till Aftonbladet.

Totalt fick Internationella Engelska skolan 20 miljoner kronor i läxhjälpsbidrag – vilket är 4 miljoner mer än alla Stockholms stads kommunala skolor tillsammans. 

Fridolin: "Blir förbannad"

Detta trots att Internationella skolan har 20 000 elever medan Stockholm stad har 62 000. 

Anledningen är att skolan sökte läxhjälpsbidrag till alla sina elever, medan Stockholms stad enbart sökte bidraget till 24 000 av eleverna på de kommunala skolorna, skriver Aftonbladet.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill nu förhindra utvecklingen genom att med ny lagstiftning ändra Skolverkets regler.

– Jag blir heligt förbannad på att man tar emot pengarna och samtidigt plockar ut 50 miljoner i vinst till aktieägarna, säger Gustav Fridolin i Aftonbladet morgon.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!