Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Friherren krävs på 8,5 milj efter flera fastighetsaffärer

Torgils Bonde på ett födelsedagskalas för drygt tio år sedan.
Foto: RICHARD CAHLÉN / CAHLÉN RICHARD
Kungen lärde känna friherren Torgils Bonde genom det gemensamma intresset för segling och jakt.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY BILDBYRÅN
Torgils Bonde vid Grete Qvibergs 70-årsfest.
Foto: Karin Törnblom/TT
En av bostäderna Skatteverket granskat ligger centralt i Stockholm.

Nu krävs friherren Torgils Bonde på 8,5 miljoner kronor av Skatteverket efter att ha köpt och sålt bostadsrätter och fastigheter som han inte varit folkbokförd i. 

Det handlar bland annat om en lägenhet som Bonde ägde i en vecka och en skärgårdsfastighet som han ägde under tre år. 

– Jag har inga kommentarer, säger han till Expressen. 

Friherren Torgils Bonde tillhör kungens innersta vänskapskrets. En skara som bland andra består av finansmannen Anders Lettström, 71, Anders ”Aje” Philipson, 77 och kändiskocken Erik Lallerstedt, 73. 

Nu har Torgils Bonde fått en smäll på 8,5 miljoner kronor av Skatteverket efter en rad bostadsrätts- och fastighetsaffärer. 

Drygt en miljon kronor av beloppet handlar om ett strafftillägg för felaktiga deklarationsuppgifter. 

Skulle ha firat 70-årsdagen tillsammans med ”Noppe”

Torgils Bonde lärde känna kung Carl Gustaf genom det gemensamma intresset för segling och jakt. 

Han var även nära vän med med kungavännerna Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt, som tog livet av sig i mars 2017 och Raol Hamilton. 

Bonde sålde 2012 Gimmersta säteri för cirka 280 miljoner kronor, en affär som lantbrukstidningen ATL skrivit om. 

Det stora, gula slottet med fyra flyglar, och 2 800 hektar tillhörande mark och 500 hektar vatten i sjön Öljaren, hade då varit i släktens ägo sedan 1800-talet. 

Gimmersta uppfördes vid 1719 och 1720 av friherren och landshövdingen Conrad Ribbing.  

Så förklarar Torgils Bonde de snabba bostadsaffärerna

Sedan han sålde Gimmersta har Torgils Bonde genomfört andra bostads- och fastighetsaffärer. 

Det har resulterat i att kungavännen nu fått en miljonsmäll från Skatteverket. 

Under 2014 till och med 2016 visar Skatteverkets granskning att Torgils Bonde sålt fem bostadsrätter och två fastigheter som han inte varit folkbokförd i – och tagit upp vinsten som kapitalinkomst. 

– Jag har inga kommentarer, säger Torgils Bonde när Expressen frågar hur han ställer sig till Skatteverkets beslut. 

I beslutsunderlaget har dock Torgils Bonde gett förklaringar till de olika affärerna och varför han inte varit folkbokförd i lägenheterna. 

Skatteverket: Bostadsaffärerna rör sig om näringsverksamhet

En av bostadsrätterna i Stockholm ägde Bonde från slutet av 2011, renoverade om till en vindsvåning och sålde drygt två år senare. 

Bonde menar att lägenheten därför skulle slås ihop med ett ovanliggande vindsutrymme. Eftersom renoveringen drog ut på tiden och blev kostsam valde han att sälja. Bonde köpte även en skärgårdsfastighet i början av 2014 som han sålde drygt tre år senare, enligt friherren köpte han fastigheten för att kunna vara i närheten av en annan ö han äger i skärgården medan den festigheten renoverades. 

En annan bostadsrätt som Torgils Bonde hann äga under en vecka 2015, innan han sålde den, hävdar Torgils Bonde att han köpte till sin exfru som dock vägrade flytta in i lägenheten och han valde då att sälja den. 

Skatteverket anser att affärerna inte rör sig om kapitalinkomster utan näringsverksamhet och att de köpts och sålts i vinstsyfte. 

”Försäljningarna har varit bedrivna i sådan omfattning, varaktighet och med sådant vinstsyfte att verksamheten ska anses utgöra näringsverksamhet.”, skriver Skatteverket och menar att deras uppfattning styrks av att en nära anhörig till Torgils Bonde jobbar som fastighetsförmedlare och har god kännedom om marknaden.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!