Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fridolin om den ekonomiska fallskärmen

Gustav Fridolin lämnar politiken när han i vår avgår som språkrör.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Språkröret Gustav Fridolin har bestämt sig.

Han tänker inte utlösa några fallskärmar när han lämnar politiken i vår.

– Jag kommer inte ta emot det här avgångsvederlaget, säger han.

Gustaf Fridolin är en av sex ministrar som försvann när den nya S+MP–regeringen tillträdde och han återgår till riksdagen. Men han sitter inte hela mandatperioden utan lämnar riksdagen helt i vår när ett nytt språkrör ska utses.

Efter sina dryga fyra år som utbildningsminister och chef för utbildningsdepartementet kan Gustav Fridolin, 35, utlösa statsrådsfallskärmen. Ersättningen motsvarar statsrådslönen och är på 136 000 kronor i månaden under maximalt tolv månader och avräkning sker om det finns inkomster från annat håll.

I riksdagen, där Fridolin suttit i olika omgångar sedan 2002, ligger arvodet på 66 900 kronor i månaden.

Oklar framtid för Gustav Fridolin

Vad Gustav Fridolin ska göra när riksdagslivet tar slut i maj verkar vara oklart, i alla fall utåt. Men han signalerar att han inte tänker lyfta någon avgångsersättning.

– Jag kommer inte ta emot det här avgångsvederlaget. Det är inga konstigheter. Jag gjorde det inte sist jag lämnade politiken, och jag kommer inte göra det nu. Generellt har jag samma åsikt idag som den jag hade som tonåring: vi heltidspolitiker tjänar inte för lite, utan snarare för mycket. Istället borde villkoren vara bättre för alla fritidspolitiker och eldsjälar som får det här landet att funka, för alla de ledare Greta Thunberg talade till i sitt fantastiska tal på idrottsgalan.

Det nya språkröret utses på Miljöpartiets kongress som hålls i Örebro mellan den 3 och 5 maj.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!