Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida och Martin satsade allt i Thailand

Efter många år som kockar på några av Stockholms mest välkända krogar hade drömmen om att öppna en egen restaurang vuxit sig stark. Foto: Privat

Efter många år som kockar på några av Stockholms mest välkända krogar hade drömmen om att öppna en egen restaurang vuxit sig stark.

För drygt sex år sedan fick de chansen att förverkliga sin dröm i Thailand - och i dag driver Frida Andersson och Martin Enström Koh Lantas bästa restaurang enligt besökarna på sajten Tripadvisor.

– Om man vill lyckas så bör man ha någon form av plan och tanke med vad man ska göra och göra lite efterforskningar. Framför allt om man har en liten budget som vi hade, säger de.

Koh Lanta i Thailand är ett paradis för många svenskar. Så även för Frida, 35, och Martin, 30, som upptäckte ön för första gången för drygt tio år sedan. Under sin andra resa till ön såddes ett frö om att kanske starta en restaurang på ön. Båda två har jobbat som kockar i Sverige i många år på bland annat Sturehof, Berns, Mattias Dahlgren och Grand Hôtel.

– Drömmen om att öppna en egen restaurang har varit stor, men i Sverige krävs det mycket pengar, säger de.

 

LÄS OCKSÅ: Våga satsa på drömmen om ett nytt liv

Bestämde sig för att satsa

Deras thailändska vänner hjälpte dem att hitta en bit land på Klong nin beach på Koh Lanta som de fick hyra. På marken fanns det fyra risiga bambuhyddor och ett lika risigt kök. Paret rustade upp byggnaderna och hyrde ut rummen samtidigt som de drev en liten restaurang med utebio och grill. Den drev de sedan i cirka tre månader om året när de var lediga från jobbet i Sverige. Varje år när de åkte hem var det dock minus på kontot.

För tre år sen så kände vi att vi måste bestämma oss. Antingen satsar vi på det här eller så gör vi något annat. Och vi bestämde oss för att satsa på Thailand, säger de.

 

LÄS OCKSÅ: Anki Landell bytte inriktning började plugga

Sålde lägenheten

De sålde därför lägenheten i Sverige och investerade i den nu befintliga restaurangen. Två år senare rankades de som den bästa restaurangen i hela Krabiprovinsen på sajten Tripadvisor där besökare sätter betyg, och verkligheten har överträffat drömmen.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig detta. Jag var en trygghetssökande människa som trodde att jag var nöjd med mitt liv, säger Frida och menar att det är tack vare Martin som de har klarat det.

– Hade han inte pushat så hade det aldrig hänt. Han är mer än människa som lever i nuet och inte är lika rädd för nya saker.

Reaktionerna från omgivningen har varit blandade.

– De flesta är positivt inställda och tycker att det är häftigt att våga följa sitt hjärta medan vissa inte kan förstå hur man vill leva sitt liv utan en klar framtid ,veta vad man gör om 10 år och undrar om vi ska stanna här för alltid.

Vad som händer i framtiden vet de inte.

– Kanske flyttar vi till Sverige, kanske flyttar vi nån annanstans. Just ni är vi sugna på Bangkok.

 

LÄS OCKSÅ: Linn och Petter driver surf-retreat i Sri Lanka

 

Tips till andra

Deras tips till andra drömmare är att våga följa sitt hjärta.

– Men inte kasta sig in i saker. Om man vill lyckas så bör man ha någon form av plan och tanke med vad man ska göra och göra lite efterforskningar. Framför allt om man har en liten budget som vi hade.

– Och ha tålamod. Det kanske är det viktigaste. Det har trots allt tagit oss nästan tio år för oss att komma dit vi är i dag.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!