Frida Bratt

Varsågod, här är din privatekonomi 2019

Foto: SHUTTERSTOCK

Lägre skatt men högre boendekostnader och svajig börs. 

Varsågod, här är din privatekonomi 2019. 

2018 går mot sitt slut, och rent privatekonomiskt kan vi ta oss friheten att låna före detta finansminister Anders Borgs ord från 2011: det har varit ett skitår. Sverige har ingen regering, det flödar av politisk oro i omvärlden, världen blir allt varmare, högerextrema krafter vinner mark – och nu har vi passerat toppen i ekonomin. 

Börsåret började med en riktig dipp på oro för stigande räntor, men sedan hämtade sig aktiemarknaden. Faktiskt hade börsen länge överseende med både handelskrig och räntehöjningar från den amerikanska centralbanken. Prognoser pekade på vinstlyft hos börsbolagen. 

Tills oktober. 

Börsen har en tendens att i goda tider bortse från eventuellt negativa faktorer. Men så fort man tagit fasta på en negativ aspekt letar man efter fler. Och under hösten har tydliga signaler om en sämre konjunktur rullat in. Oron har tagit ett grepp om kreditmarknaden där ränteskillnaden mellan den amerikanska tioårsräntan och tvåårsräntan nu är nära noll. Att långa räntor noteras lägre än korta har historiskt varit ett tecken på recession – i världens största ekonomi. Samtidigt har centralbankerna på allvar positionerat sig för ett skifte i penningpolitiken. 

Sämre konjunktur och stigande räntor samtidigt, alltså. Ändå bör inte 2019 bjuda på en regelrätt lågkonjunktur i svensk ekonomi. Det kan komma senare. Men en inbromsning i tillväxten blir det. 

Här är fler saker du ska vara beredd på i din privatekonomi inför 2019

Svajig börs

Sparandet du har i aktier eller i aktiefonder lär inte växa lika friskt som under tidigare år. Sämre konjunktursignaler gör investerarna oroliga för att bolagens vinster inte ska nå upp till förväntningarna. Stigande räntor är heller inte en miljö som aktiemarknaden trivs med. 

Å andra sidan kommer vi fortfarande befinna oss i en lågräntemiljö, där det fortfarande är svårt att hitta alternativ till aktiemarknaden som ger avkastning. Och även om konjunkturen är svagare så råder det fortsatt tillväxt, samtidigt som Sverige är hjälpta av en svag krona. 

Det här behöver du göra:

Dela upp sparandet i "påsar". Pengar du vill ha inom fem år ska läggas på sparkonto, så sälj av om du i dag har dem på börsen. I sparande på medellång sikt kan det vara läge att dra ned på risken, medan du inte behöver röra ditt pensionssparande eller sparande till barnen eller barnbarnen. 

Lägre skatt

Oavsett vilken regering vi slutligen får, eller om övergångsregeringen får fortsätta tills det hålls ett nyval nästa år, så står det klart att det blir sänkt skatt för alla som jobbar eller är pensionärer. Det är förändringar som kommer att införas redan vid årsskiftet, vilket ger dig några hundralappar kvar extra i plånboken varje månad. 

Det här behöver du göra:

Märk väl att detta endast gäller löntagare och pensionärer. Du som är arbetslös kan vänta dig sänkt tak i a-kassan, kanske redan under nästa år, om Moderaterna och Kristdemokraterna  till slut bildar regering. Du som är sjuk bör hålla koll på den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, som allianspartierna vill återinföra.

LÄS MER: Här är vinnarna och förlorarna på M/KD-budgeten 

Högre boendekostnader

Räntorna är på väg upp i hela världen, och det får effekter på bankernas finansieringskostnader. Det är inte säkert att bankerna väljer att höja lika mycket som Riksbanken, det vill säga 0,25 procentenheter, vid en räntehöjning. Men du bör vara beredd på att få betala en högre kostnad för ditt bolån 2019. Bor du dessutom i en bostadsrätt med höga skulder kan du drabbas dubbelt av höjda räntor. 

Det här behöver du göra:

Amortera ned på lånet medan räntorna fortfarande är låga. Förhandla din ränta med fler aktörer och överväg att binda en del av lånet om du har små marginaler i din ekonomi. Belåna dig inte högt om du köper nytt. 

Och här är fler saker att ha i bakhuvudet

Ändrade vab-regler

Expressen kunde i förra veckan berätta att anmälningsdagen för vab slopas. Hittills har du behövt anmäla barnet sjukt redan första dagen till Försäkringskassan, för att sedan när barnet är friskt ansöka om ersättning. Efter årsskiftet kommer det att räcka med att skicka in ansökan när barnet är friskt. En välkommen åtgärd som gör livet lite, lite enklare för oss småbarnsföräldrar. 


Betala rut rätt

Taket i rut tredubblas den 1 januari, vilket gör att du får 50 procent av arbetskostnaden för hushållsnära tjänster subventionerad upp till ett tag på 75 000 kronor per person och år. Klokt kan ändå vara att se till att betala för de rut- och rut-arbeten som utförts i år på den här sidan årsskiftet, så du inte löper någon risk att slå i taket redan tidigt nästa år. 


Passa på att byta till ISK

Investeringssparkonto är fortfarande den bästa sparformen, trots skattehöjningar. Undantaget är korträntefonder, som inte passar här. Men har du aktiefonder på vanligt fondkonto kan i år vara ett bra tillfälle att byta till ISK. Detta eftersom ett "byte" mellan sparformerna innebär att värdepappret måste säljas och köpas på nytt. Men i år har börsen svajat så kanske har du förlustfonder du ändå vill sälja. Glöm inte att du kan kvitta dem mot vinst på värdepapper (till 100 procent) och bostad (till 70 procent)