Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Bratt

Var beredd – räntan kan höjas redan i december

Riksbankschef Stefan Ingves har flaggat för att räntan höjs i december eller i februari i år. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Priserna ökar inte riktigt lika mycket som väntat. 

Men en räntehöjning från Riksbanken lär det bli ändå. Var beredd i december. 

Konsumentpriserna sjönk med 0,1 procent i oktober till 2,4 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt färska siffror från Statistiska centralbyrån. Det var något sämre än vad analytikerna räknat med enligt SME Direkt. 

Riksbankens egen prognos var en inflation på 2,5 procent i september. Men inflationen ligger något över Riksbanken egen prognos för helåret, . Rensat för energipriser, som anses vara en tillfällig effekt, ser det visserligen inte lika stabilt ut.  Då hamnar siffran på endast 1,5 procent. Det är långt ifrån målet på två procent. 

Ändå ska du vara beredd på att Riksbanken höjer räntan redan i december. Och att bankerna då följer efter med sina bolåneräntor. 

Vill ha en första höjning avklarad

Direktionen har gett intrycket under hösten att man nu kan leva med en inflation som inte riktigt är så där stabil och uthållig som man egentligen vill ha den. Per Jansson, som talade i Linköping på onsdagen, konstaterade att han inte är "helt nöjd" med orsaken till att inflationen är på målet (som alltså är uppgången i energipriserna) men landade ändå i att det är dags att höja reporäntan. 

Det är signaler som inte bara kommer från Per Jansson. Riksbanken tycks ha bestämt sig; tiden är kommen för en räntehöjning. Sverige går fortfarande bra, även om det finns små tecken på att konjunkturen kommer mattas av framöver. Då blir en höjning svårare. Känslan är helt enkelt att Riksbanken vill ha den första höjningen avklarad.

Marknaden räknar redan med räntehöjning

En höjning är dessutom i princip redan inprisad på marknaden, och finansmarknadens aktörer tror att det sker i december och inte i februari. En centralbank vill aldrig överraska marknaden med sina beslut. Men nu tycks var och en alltså räkna med en höjning, och då är den enklare att genomföra.

Det är därför Stefan Ingves i förra veckan också lade fokus på hushållen, som enligt honom bör räkna med fördubblade bolåneräntor om några år. Får Riksbankens rätt i sin ränteprognos bör vi ha bolåneräntor på tre procent omkring 2021, vilket är just en fördubbling.

Men det förutsätter att Ingves kan höja som planerat. Han tycks vara mån om att komma i gång nu, och dagens inflationssiffra lär inte hindra det. Var beredd i december.