Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Bratt

Trump bakbunden – det är bra för ditt sparande

Donald Trumps republikaner förlorade majoriteten i Foto: DAVID MAXWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Aktiemarknaden är ofta kortsiktig till sin natur. Därför hade vi säkert fått se en större börsuppgång om Trump hade fått behållit sitt grepp även om representanthuset i mellanårsvalet. 

Men blickar vi framåt ska vi nog alla som har pengar på börsen vara glada att han inte fick det. 

Det tål att upprepas: börsen har gillat Donald Trump. Hans extremt stimulativa finanspolitik, med skattesänkningar, avregleringar och investeringar i bland annat infrastruktur har uppskattats av investerare. 

Att republikanerna förlorar majoriteten i kongresshusets ena kammare, representanthuset, innebär troligtvis ett stopp för Trumps möjligheter att genomföra ännu en planerad skattesänkning. 

Det ska vi nog vara tacksamma för. 

 

Fler stimulanser med republikanerna

Hade republikanerna behållit sin makt även över representanthuset hade vi säkert fått se en börsuppgång i dag. Då hade aktiemarknaden kunnat se fram emot fler stimulanser. Nu blir det inte så, men börsen deppar inte. Av börsreaktionerna, som är relativt små, så verkar man ändå helt okej med resultatet. 

Kanske ligger det och gnager i många investerares bakhuvud, det faktum att de där stimulanserna ändå faktiskt också medfört stora risker. För det är något som aktiemarknaden hittills nästintill bortsett ifrån. 

 

22 000 miljarder i skulder

Några siffror: 

Budgetunderskottet har under Donald Trumps första räkenskapsår (som löper från oktober till september) ökat till motsvarande 7 100 miljarder kronor, enligt Bloomberg. Det är det största underskottet sedan 2012, då landet fortfarande led i sviterna av finanskrisen. Statsskulden uppgår till hisnande 22 000 miljarder dollar. Bara under 2018 uppgår räntebetalningarna på denna skuld till 523 miljarder dollar. Ytterligare skattesänkningar skulle förstås ökat på siffrorna ytterligare. 

Men det är knappast siffror som Donald Trump högljutt twittrar ut i rampljuset. 

 

Amerikanska ekonomin kan toppa i år

Vid någon tidpunkt lär dock detta komma i kapp även aktiemarknaden. Gissningsvis händer det när den amerikanska ekonomin börjar ge vika, och det är mycket som tyder på att den toppar i detta nu. När börsen letar orosmoln, då kommer det amerikanska enorma budgetunderskottet ligga nära till hands. Underskottet riskerar nämligen att driva upp både räntor och dollar, vilket inte är positivt för den amerikanska ekonomin på lång sikt. 

Så visst kan någon hävda att det bästa ur börssynpunkt hade varit om republikanerna stärkt sin makt. Det finns också farhågor om att en frustrerad Trump, vars förslag hindras av demokraterna, riskerar att göra honom uppretad och ännu mer aggressiv. Särskilt i handelspolitiken. Det kanske stämmer, även om vi får hoppas på att de värsta utspelen härrört från en vilja att visa sig stark inför det val som nu är över. 

Men trots allt bakbinds Trump nu från att orsaka ännu större underskott i den amerikanska ekonomin. Det är lugnande, och bra för alla som långsiktigt har pengar på aktiemarknaden. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!