Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Frida Bratt

Ta aldrig mellanmjölk-vägen – då förlorar du mest pengar

Dåvarande Föreningssparbanken hade ett stort kontorsnät och rekommenderade många att välja den egna fonden Robur Contura, som investerade i it-bolag. Foto: TOMMY HOLL
Förra årets Nobelpristagare Richard Thaler. Foto: TANNEN MAURY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I början av 2000-talet fick dåvarande Föreningssparbanken hundratusentals intet ont anande svenskar att välja en fond som egentligen inte passade dem. 

Låt oss lära något av det. 

Ta aldrig mellanmjölks-vägen – för då missar du skyddsnätet. 

Teknik-feber, dotcom-ekonomi, Icon Medialab och boo.com. Mitt i rådande it-yra hösten 2000 skulle svenskarna få möjligheten att själva välja fonder i premiepensionen. Giganter som dåvarande Föreningssparbanken vädrade morgonluft – genom sina tentakler (bankkontor) gick det att tjäna stora pengar på att få kunder att välja just det egna fondbolaget Roburs fonder i PPM. Och den fond som ju gått allra bäst det senaste året, teknikfonden Contura, var inte svårtsåld. 

Tvärtom. När svenskarna hade gjort sina PPM-val hade 23 procent av svenskarna valt Contura. Sedan gick det som det gick. 

Contura tappade som mest 80 procent av sitt värde. Pensionskapital försvann. Tidningarna fylldes av historier om människor som fått sitt pensionskapital i PPM nästintill raderat. 

 

Agerande inte rationellt

Men spararna sålde inte Contura – tvärtom hängde de kvar i fonden. Och det under alla år det tog för den att komma ikapp. Detta i stället alltså för att hitta avkastning på de fondmarknader som faktiskt gick upp efter kraschen.  

Det heter att man ska vara långsiktig i sitt pensionssparande, och det stämmer. Men Föreningssparbanken gjorde ett grovt misstag när man rekommenderade alla nya sparare i premiepensionen att välja Contura. Man förutsatte att de skulle agera rationellt. Ett misstag som för övrigt har varit inbyggt i hela kontruktionen av premiepensionen, något som till och med påpekats av förra årets Nobelpristagare Richard Thaler. 

Att agera rationellt med ett sparande i en smal branschfond som störtdyker under lång tid är inte att behålla den i evig tid. Men många som rekommenderades Contura saknade helt intresse och engagemang för sina PPM-pengar. De valde Contura – och valde sedan aldrig mer. 

 

Passiva har lyckats bäst

Undersökningar har visat att de som inte gjort val alls, det vill säga har placerat sina pengar i det statliga förvalsalternativet AP7Såfa, har lyckats bäst i premiepensionen. Näst bäst har aktiva sparare som valt egna fonder lyckats. Sämst har sparare som inte själva velat vara aktiva – men trott att de måste vara det – och därför använt sig av en dyr så kallad "förvaltningstjänst". 

Här kommer en viktig poäng. Det är inte fel att inte vilja vara engagerad. Det går utmärkt att placera sina pengar i AP7Såfa. 

Men när du väljer mellanmjölksvägen, det vill säga när du är halvt aktiv, då hamnar du mellan stolarna. Då har du historiskt varit ett lätt byte för PPM-skojare, vars "hjälp" har gjort att de halvaktiva lyckats sämst. 

 

Smala högriskfonder kräver aktivitet

Det här med att vara långsiktig och inte röra pengarna gäller självklart. Men inte om du placerat en stor del av ditt kapital i en smal högriskfond som placerar i Pakistan, eller en som bara riktar in sig på bioteknik eller guldbolag i USA och som samtliga har skyhög avgift. Har du valt sådana fonder behöver du se över dem och vara aktiv, vilket du inte behöver göra på samma sätt om du valt stora breda och billiga globalfonder. 

Man "måste" inte vara en aktiv sparare för att lyckas med sin pension. Men man måste aktivt välja att vara passiv. Bestäm dig för om du vill vara aktiv, och lova dig sedan att fortsätta vara det. Eller bestäm dig för att du vill vara passiv och låt andra förvalta pengarna åt dig med gott samvete. 

Väljer du något mitt i emellan missar du skyddsnätet.

Hur det gick för Contura? Jo, omkring 2014 var fonden tillbaka på ursprungliga nivåer, nu under namnet Swedbank Robur Technology. Och sedan dess har den gått riktigt bra i den uppgång som ju letts av just teknikbolagen. Fram tills för en månad sedan, det vill säga. 

 

 

I KORTHET

SVART PÅ VITT

I morgon tisdag publicerar Finansinspektionen sin beräkning av hur stor marginal bankerna har på sina bolån i snitt. Gör den ökade konkurrensen att trenden med en något minskade marginal håller i sig? Å andra sidan ska vi vara medvetna om att minskningen kommer från historiskt höga nivåer. FI:s siffra skvallrar om hur mycket bankerna egentligen har att ta av när Riksbanken höjer reporäntan i vinter. 

 

LUFTEN UR PPM-JÄTTE

I förra veckan kunde Dina Pengar avslöja att den forna PPM-jätten Solidar väljer att lägga ned hela sin verksamhet. Snart lär fler "offer" läggas till listan över fondbolag vars hela verksamhet byggt på flöden från premiepensionssystemet. I förra veckan, den 1 november, infördes nya tuffare regler för fonderna på fondtorget. Men jag ser fram emot när vi fått ett helt nytt upphandlat fondtorg – så som det skulle ha gjorts för 18 år sedan. 

 

FULAVTAL

Under oktober har elpriserna fallit tillbaka något, men sett till helåret hittills är uppgången omkring 20 procent på elpriset totalt, inklusive nätavgift och skatt. Nu kommer kylan, och du som villaägare behöver fundera över ditt avtal. Att binda nu är en billig försäkring mot stigande priser. Men – det viktiga är att överhuvudtaget ha ett avtal. Väljer du inte något åker du på ett riktigt fult avtal, ett så kallat "tillsvidareavtal" hos elbolaget, och det kan vara omkring 30 procent dyrare än nödvändigt.