Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Frida Bratt

Superräntan gör det ännu mer förmånligt att vara rik

Publicerad

Gemensamt för bolåneuppstickarna är att de riktar sig till ett bolånemarknadens A-lag.

Ändå bör storbankerna nu börja svettas rejält. 

 "Nu är det bara klick, klick, flytta", säger Alexander Widegren, vd för Enkla.com, i ett pressmeddelande när bolaget på måndagen lanserade sin "superränta". 0,95 procent för ett lån bundet på tre år får säkerligen många hushåll att trycka på flyttknappen.

Bolaget beskriver själva lanseringen som revolutionerande. Det är den – på ett sätt. 

Tidigare intog fintech-bolagen främst en position som förmedlare av andras (läs: bankernas) produkter och blev därmed ännu en aktör som vill skära emellan för att få del av hushållens räntepengar. Brandtal om att man var "storbankernas utmanare" klingade mer än falskt.

Men något har uppenbarligen hänt på bolånemarknaden.

Det kan inte förklaras av regeländringar – möjligheten för en aktör att själv kunna finansiera egna bolån har funnits länge. Men det tycks som att tiden först nu är mogen för fintech-bolagen att utmana bankerna på riktigt med egna erbjudanden.

Attraktiv ränta, men...

Enkla.coms erbjudande med 0,95 procents ränta är attraktivt. Det skiljer sig dessutom från andra uppstickare i och med att den maximala belåningsgraden är 85 procent. Bland andra bostadskreditinstitut med bra erbjudanden, så som Avanza/Stabelo, Svensk Hypotekspension, Hypoteket, Landshypotek Bank och Nordnets bolåneerbjudande, är den maximala belåningsgraden 50–60 procent. 

Det innebär att de med låg belåningsrad på detta sätt premieras, till skillnad från hos storbanken där devisen "större lån, lägre ränta" fortfarande gäller. 

Men trots ett högre maxtak för belåningen tillhör också Enkla.com den skara fintech-bolag som främst riktar sig till bolånemarknadens A-lag. Erbjudandet är nämligen bara öppet för den som redan har lån och därmed också har lånehistorik hos en bank. 

Hejdå, förstagångsköpare.

Att uppstickare riktar sig till de som redan har pengar, som har åkt med på den exceptionella uppgången som ägt tum på svensk bostadsmarknad de senaste åren, är förstås smart. 

Mer förmånligt att vara rik

Det blir en stabil bolånestock som främst består av lågbelånade tillsvidareanställda med stabil inkomst. Fintech-bolagens automatiserade och effektiviserade ansökningsprocesser är också ofta utformade endast för traditionella anställningar, vilket exempelvis Claire Ingram, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, har påpekat. 

Resten? Entreprenörer, unga utan tillsvidareanställning, konsulter, förstagångsköpare. De får hålla till godo med storbankernas upp till 60 punkter högre bolåneräntor. Fintech-bolagen gör det med andra ord lite mer förmånligt att vara rik. 

Men – och det här är viktigt – det finns ändå anledning till optimism för alla. Enkla.coms och övriga uppstickares attraktiva räntor bör göra storbankerna rejält nervösa.

De nöjer sig inte längre med att vara mellanhänder, utan pressar räntenivåerna på riktigt.

Förhoppningsvis kan det innebära att storbankernas feta marginaler minskar – för alla bolån.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen