Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Frida Bratt

Straffet mot Solidar känns som ett hån

Erik Thedéen på Finansinspektionen. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under de två år det har tagit Finansinspektionen att komma fram till att Solidar berikat sig själva på spararnas bekostnad har miljoner pensionspengar fortsatt att flöda in i fonderna.

De böter på tio miljoner som Solidar nu får är småpengar i sammanhanget.

Det är ett hån. 

Den ansvarslöshet Solidar visat måste få konsekvenser. 

onsdagen lade Finansinspektionen så slutligen fram resultatet av sin granskning av fondbolaget Solidar.

Man slår fast att Solidar inte har hanterat intressekonflikten det innebär att man gjort affärer med ett bolag med vilket Solidars egen vd Roland Johansson haft ägarkopplingar. Inte heller har man "säkerställt att bolaget uteslutande handlat i fondandelsägarnas intresse". 

Upplägget med DS Platforms liknar enligt Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden, det skandalbolaget Allra haft och enligt honom kan 35 miljoner kronor ha mjölkats. Hur mycket av spararnas pensionspengar som kan ha gått till spillo, på grund av onödiga och komplexa transaktioner med DS Platforms, vet vi inte. Solidar själva förnekar att intressekonflikten medfört någon skada för spararna. 

LÄS MER: FI bötfäller Solidar 

Böter på 10 miljoner kronor

Hur det än är med den saken är det tillräckligt allvarligt att en sådan konflikt överhuvudtaget uppstått, när man tagit på sig ett förtroende att ta hand om kunders pensionspengar. 

Vad gör då Finansinspektionen med den vetskap man nu har, att Solidar handlat med sig själv som mellanhand? Drar in tillståndet för Solidar? Långt därifrån. Solidar får betala böter på tio miljoner kronor. 

Det är faktiskt ett hån.

Motiveringen till detta är att Solidar redan vidtagit åtgärder. Man kan fråga sig vad myndigheten tycker att vi borde dra för slutsats av det? Att det går bra att handla med sig själv på spararnas bekostnad och strunta i intressekonflikter, bara man sedan uppger att man inte längre gör detta? Då kan man alltså komma undan med småböter. Kanske inspirerar man någon ytterligare finansgam till en affärsidé här. 

LÄS MER: Pensionsjätte backar – Solidar slängs ut 

Två år lång utredning

Under en stor del av de två år Finansinspektionen utrett Solidar har fonderna varit valbara i premiepensionen. De köpstoppades som bekant för bara fyra månader sedan. Och fram tills på onsdagen fanns Solidars fonder valbara inom den kollektivavtalade tjänstepensionen, SAF–LO. Danica Pension, som där hade Solidar i sitt utbud, valde på onsdagen att backa och kasta ut Solidar. 

Att utredningen tog så lång tid som två år är inte nödvändigtvis inspektionens fel. Upplägget kring DS Platforms är komplext och tar resurser i anspråk att kartlägga. Uppenbarligen behöver Finansinspektionen mer pengar och möjligen ökad kompetens om man i tid ska förhindra att oseriösa aktörer spelar med spararnas pengar. 

Hur många pensionskronor som inte hade flödat in i Solidars fonder om spararna vetat om oegentligheterna kan vi bara gissa. Men att resultatet av utredningen endast är böter på tio miljoner kronor kan bara FI, och generaldirektör Erik Thedéen, själva stå till svars för. 

Ansvarslöshet som den Solidar visat måste få större konsekvenser. Det här är för klent och för sent, FI. 

Turerna kring Solidar: Detta har hänt

I december köpstoppade Pensionsmyndigheten fondbolaget Solidars fonder från premiepensionen. Enligt myndigheten var det oklart om fondbolaget följt Pensionsmyndighetens samarbetsavtal.

 

Då hade Solidar redan varit under utredning av Finansinspektionen i två år, sedan våren 2016. Utredningen har gällt Solidars omfattande transaktioner med det derivatinstrument Solidar satt upp tillsammans med DS Platforms. 

 

DS Platforms grundades 2014 av ett holdingbolag som i sin tur ägs av tre Maltabaserade holdingbolag, varav ett – Sustainable Holing – ägs av Solidars vd Roland Johansson. Ett annat, Supero Holding, ägs av Allras grundare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman. 

 

Solidars fonder har trots köpstoppet i PPM funnits kvar hos flera försäkringsbolag. Expressen kunde i veckan berätta att Solidar varit valbara inom den kollektivavtalde tjänstepensionen SAF-LO via pensionsbolaget Danica Pension. På onsdagen backade Danica och slänger ut Solidar från sitt utbud.

 

Pensionsmyndigheten uppger att man är i slutfasen av sin utredning kring Solidar.